Auto CB ŠKODA nový SUPERB

V Dominikánské ulici vzniklo integrační centrum pro ukrajinské uprchlíky – FOTKY

06.04.2022 14:04

Bývalý Dům digitálních technologií v Dominikánské ulici 9 poskytlo město Plzeň bezplatně neziskovým organizacím, které zde pomáhají válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Jak pomoc uvnitř centra vypadá? Čtěte v článku.

Dominikánská 9_foto QAP (19)
Dominikánská 9_foto QAP (10)Dominikánská 9_foto QAP (13)Dominikánská 9_foto QAP (11)Dominikánská 9_foto QAP (8)Dominikánská 9_foto QAP (1)Dominikánská 9_foto QAP (3)Dominikánská 9_foto QAP (2)Dominikánská 9_foto QAP (6)Dominikánská 9_foto QAP (12)Dominikánská 9_foto QAP (14)Dominikánská 9_foto QAP (15)Dominikánská 9_foto QAP (4)Dominikánská 9_foto QAP (7)Dominikánská 9_foto QAP (9)Dominikánská 9_foto QAP (19)Dominikánská 9_foto QAP (16)Dominikánská 9_foto QAP (18)Dominikánská 9_foto QAP (17)Dominikánská1

Integrační centrum příchozím poskytuje pomoc s ubytováním či zaměstnáním, humanitární pomoc, mnoho aktivit pro děti včetně hodin češtiny a rozsáhlé poradenství.

Provoz z velké části zajišťuje Člověk v tísni spolu s organizacemi Tady a Teď a Ponton. Klíčovým partnerem je však ukrajinská občanská iniciativa. „Už několik let spravuji rozsáhlou facebookovou skupinu, kde jsme v kontaktu s našimi dalšími spoluobčany a navzájem si sdílíme různé informace. Když začala válka na Ukrajině, všichni jsme chtěli pomáhat. Když jsme začali poskytovat humanitární pomoc, potřebovali jsme nějaké prostory kde ji ukládat. Obrátil jsem se tedy na Magistrát města Plzně a město nám dalo k dispozici tento dům. Tady jsme tedy začali fungovat od poloviny března. Od 1. dubna má prostory v pronájmu Člověk v tísni, se kterým jsme se spojili a poskytované služby se dále rozrůstají,“ sdělil QAPu Vladímir Skačkov.

Dominikánská 9_foto QAP (4)

V nově vzniklém integračním centru pro válečné uprchlíky z Ukrajiny využívají neziskové organizace čtyři patra a suterén. V přízemí získají příchozí všechny informace na recepci, dále se zde nachází část humanitární pomoci, jako boty a oblečení pro děti. „To by se však do konce měsíce mělo přesunout do druhého a třetího patra, kde nyní spravují humanitární pomoc Holky holkám. V prvním patře je dětský koutek, kde ještě čekáme na nábytek. Koutek už je ale třetí týden plně v provozu, pro děti je tam zajištěno mnoho aktivit od sezení s psychologem, výuky češtiny po klasické hry. Pomoc zajišťují především dobrovolnice,“ popisuje Vladímir Skačkov.

V suterénu chtějí organizátoři udělat tělocvičnu pro děti, v současné době se zde připravuje zázemí pro plánované aktivity. Ve čtvrtém patře je prozatím využívána jen jedna místnost pro výuku češtiny a angličtiny pro děti staršího věku. Od příštího týdne by mělo v další místnosti vzniknout právní poradenství, které zajistí organizace Ponton.

V pondělí 4. dubna do centra přišlo 116 lidí, v úterý 5. dubna 90 lidí. „Zatím jsme tu krátce, takže očekáváme, že bude počet příchozích narůstat,“ dodává Vladímir Skačkov.

 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství