Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Chcete vrátit zboží koupené v zemích Evropské unie? Podívejte se na pravidla reklamací

06.12.2013 15:05

Reklamace zboží je pro někoho hodně ošidná oblast a často si není jistý, za jakých podmínek a jak vlastně máme zboží vracet. A co teprve v případě, když je zboží koupené za hranicemi naší země...

ED PL logo varianta A

V České republice funguje řada sdružení, která pomáhají lidem v oblastech obchodu. Na koho se ale obrátit v případě, že zboží je koupené v jiné zemi Evropské unie? Pomoct vám může společnost Europe Direct, která má pobočku také v Plzni. Zabývá se nejrůznějšími oblastmi života v unii.

Základní otázkou pro reklamaci zboží je především termín, do kdy ji můžeme uplatnit. "Vyskytne-li se na věci rozpor s kupní smlouvou, může spotřebitel požadovat jeho odstranění buď bezplatnou opravou, nebo výměnou za věc bezvadnou. Spotřebitel si může z těchto dvou možností vybrat dle svého uvážení.  Pokud by jím zvolená varianta nebyla možná, nebo by dodavatel oprávněný požadavek nerealizoval v přiměřeném čase, mohl by spotřebitel od smlouvy odstoupit a žádat vrácení peněz, popř. se dle svého uvážení domáhat přiměřené slevy," informuje Eurpe Direct.

Ve většině zemí EU je stanoveno, že reklamace má být vyřízena v „přiměřené době“"Tento pojem je vykládán většinou jako lhůta mezi 4 až 6 týdny, u nás a na Slovensku je zákonem stanovena maximální délka na vyřízení reklamace 30 dní, zatímco v Polsku se jedná o pouhých 14 dní. V různých zemích EU může být odlišně upraveno započítávání doby opravy do lhůty pro reklamaci. V některých zemích platí, že lhůta pro uplatnění reklamace se neprodlužuje o dobu, po kterou byl výrobek v opravě, případně nevzniká ani nová lhůta pro reklamaci u vyměněné součásti," zní oficiální vysvětlení.

Další podrobnosti a rady poskytuje v Plzni pobočka EUROPE DIRECT v Tylově ulici 57. Na odborníky na různé situace v rámci Evropské unie se můžete obracet také přes e-mail na adrese europe.direct@techmania.cz nebo zjistit další rady a informace na webu www.europe-direct.cz/plzen.

FOTO: Europe Direct

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství