Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Odsouzení z borské věznice pomáhali s úklidem v Plzni - FOTKY

04.06.2024 11:31

I přes nepřízeň počasí se podařilo uklidit cca 5 hektarů území na Borech. Nepořádek zaplnil cca 3 kontejnery o obsahu 33 kubíků, což představuje zhruba 6 tun odpadu.

Vězni uklízeli na Borech_0624_MMP (8)
Vězni uklízeli na Borech_0624_MMP (8)Vězni uklízeli na Borech_0624_MMP (1)Vězni uklízeli na Borech_0624_MMP (2)Vězni uklízeli na Borech_0624_MMP (3)Vězni uklízeli na Borech_0624_MMP (4)Vězni uklízeli na Borech_0624_MMP (5)Vězni uklízeli na Borech_0624_MMP (6)Vězni uklízeli na Borech_0624_MMP (7)

Správa veřejného statku města Plzně ráno v neděli 2. června 2024 vypravila autobus, který zastavil před borskou věznicí. Nastoupilo do něj deset odsouzených s doprovodem a vypravili se uklízet zelený prostor ohraničený z jedné strany kruhovým objezdem, který se nachází mezi ulicemi Folmavská a Sukova, z druhé strany pak Borskou ulicí.

„Navazujeme novou spolupráci s Vězeňskou službou České republiky – Věznicí Plzeň. Začali jsme letos v dubnu prvním zkušebním kolem, kdy tři odsouzení pomáhali s úklidem jižního břehu Velkého Boleveckého rybníka. Dopadlo to na výbornou,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar, do jehož gesce spadá také Správa veřejného statku města Plzně, která oblast spravuje.

Proto se Správa veřejného statku města Plzně domluvila s věznicí na rozsáhlejší spolupráci při úklidu velmi znečištěného prostoru na Borech. „Zajistili jsme pro odsouzené a jejich dozor autobus i oběd, dodali jsme pracovní nářadí, pytle a rukavice. Společnost Čistá Plzeň pak přistavila kontejnery na odpad. Ke spolupráci jsme přizvali také Městskou policii Plzeň, protože v místě byly dvě osady lidí bez domova,“ dodal Aleš Tolar.

Podle Andreje Červeného, odborného zaměstnance Věznice Plzeň, který odsouzené doprovázel s kolegou Tomášem Krňoulem, byli členové pracovní skupiny pečlivě vybráni, aby se minimalizovalo riziko možných problémů. „Účast na takovéto pracovní aktivitě má být především přípravou na pobyt na svobodě, kdy si odsouzení vyzkouší kontakt s civilním prostředím,“ řekl Andrej Červený a dodal, že spolupráce se Správou veřejného statku města Plzně se osvědčila a Vězeňská služba ČR by v ní ráda pokračovala.

Odsouzení i jejich dozor práci vykonávali bez nároku na odměnu. „Bylo sebráno 6 tun odpadu a vězněné osoby odpracovaly celkem 80 hodin. Během úklidu bylo nalezeno kromě různého druhu nepořádku také cca 150 kusů použitých injekčních stříkaček a malé kotě, kterému byl zajištěn odborný odvoz Městskou policií Plzeň,“ doplnil Andrej Červený.

Úklid a další úpravy tohoto pětihektarového území na Borech budou v režii Správy veřejného statku města Plzně pokračovat. V neděli 2. června byla vyklizena především část v okolí cest pro pěší, které se nyní budou prosekávat.

Foto Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství