Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Čápi mají na soukromé zahradě nově upravené hnízdo - FOTKY

16.11.2020 9:30

Znáte někoho, kdo má na své zahradě čapí hnízdo? Rodina Hrubých s čápy žije už skoro 60 let v Chodově na Domažlicku. V sobotu 14. listopadu došlo k údržbě hnízda.

hnízdo
hnízdo1hnízdohnízdo2

Od roku 1962 žije rodina Hrubých s čápy, kteří mají své opečovávané hnízdo na zahradě u rodinného domu. Hnízdo bylo nejprve dlouhá léta na komíně domu, ale dle slov záchranářů ze Záchranné stanice živočichů v Plzni to nedělalo dobrotu.

Proto došlo v roce 1998 na stavbu samostatného hnízda na betonovém sloupu. Při rekonstrukci střechy v roce 1998 jsme společně hnízdo přesunuli na samostatně postavený betonový sloup u vlašského ořechu na zahradě. Dodnes si pamatuji přesun onoho hnízda, stavbu betonového sloupu a vše kolem této akce. Byla to jedna z našich prvních hnízdních podložek pro čápy bílé, v roce 2009 jsme ji dokonce celou předělávali, uvedl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Spolek se o hnízdo stará, pravidelně provádí údržbu a odlehčení hnízda.

V sobotu 14. listopadu došlo opět k úpravě hnízda. Poslední servis na hnízdě jsme realizovali spolu s manžely Hrubými tuto sobotu. Kolega Miloš Paisker st. hnízdo odlehčil a snížil, došlo i k prořezání některých přerostlých větví ořechu a uklizení shozeného hnízdního materiálu, doplnil Karel Makoň.

Foto: Záchranná stanice živočichů v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT