Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Mamograf bez rentgenového záření a vyšetření bez kapky krve, konečně!

24.03.2011 19:41

Vyšetření krve je pro mnohé noční můrou stejně, jako je nepříjemné vyšetření prsu přístrojem mamograf. V Plzni teď máme nový mamograf bez záření a kompletní vyšetření třeba na vápník či imunitu bez kapičky krve. Kde? QAP vám poradí.

QMI 002
QMI 007QMI 001QMI 002QMI 005

Pokud se chcete vyhnout nepříjemnému vyšetření mamografem či nemáte rádi odběry krve, máme pro vás řešení v podobě dvou nových přístrojů, které najdete v soukromé ordinaci na Slovanech.

Vyšetření bez kapky krve

Unikátní přístroj s názvem neinvazivní analyzátor krve AMP vám během 6 minut nabídne 117 ukazatelů analýzy krve a pochodů v těle klienta. Je certifikovaný, ušetří vám čas, který byste strávili na středisku mnoha odběry, a také je bez kapičky krve. Jedinou vadou je, že si tak zhruba rok počkáme, než pojišťovny začnou toto vyšetření hradit.

"Analyzátor zjišťuje některé parametry celkového zdravotního stavu ve skupinách jako krevní obraz, enzymy, elektrolyty ale i třeba průtoky krve jednotlivými orgány či hormony," vysvětluje lékařka Monika Menclová. "Pracuje na principu tom, že pacientovi přiložíme pět infračidel, která se připevní na tzv bilogicky aktivní body těla." Tyto body jsou v podpaží, 2 čidla po každé straně, 2 jdou na krční tepnu pravou i levou, a jedno do pupíku.Pak začne přístroj po dobu zhruba 6 minut shromažďovat data. Po tu dobu musíte být v klidu. "Díky speciálním čidlům získáme data, která se zpracují formou digitálního signálu, a ta jdou do počítače, který vše vyhodnotí," uvedla Menclová.

Na základě vyšetření vám přístroj nestanoví diagnózu, ale lékařka pouze doporučí změnu stravování, životního stylu či vás s již konkrétním doporučením pošle k vašemu lékaři.

Elektroimpendanční mamograf MEIK

Vyšetření na tomto mamografu má jednu obrovskou výhodu a tou je, že vyšetřuje bez rentgenového záření. "Pracuje na principu elektrické vodivosti biologické tkáně. Přičemž zdravá tkáň je méně vodivá a pokud je nějak porušená, tak stoupá vodivost. Přístroj vlastně přenáší tuto vodivost do tomografických řezů a z toho pak zpětně dokáže utvořit 3D obraz," popisuje lékařka Monika Menclová. "Výhodou tohoto přístroje kromě záření také to, že rozšiřuje okruh žen, které na toto vyšetření mohou přijít," dodává Menclová. Většina žen totiž jde na mamograf až po 45. roce věku, protože až tehdy pojišťovna vyšetření hradí. S tímto mamografem nejsou jakákoli omezení ať věkem či četností prohlídek. Je vhodný i pro těhulky a kojící matky. Jediným omezením je cena. I tady dosud jednání s pojišťovnami běží a tak si službu musíte uhradit.

Oba tyto přístroje najdete na Slovanech, kde sídlí společnost QMI Centrum prevence. Tato společnost nabízí jako první u nás neinvazivní diagnostiku zdravotního stavu pomocí přístrojů 3. tisíciletí. Jako každá novinka ale něco stojí. Naštěstí společnost, kterou podporují i lékaři z řad odborné veřejnosti, již jedná s pojišťovnami o hrazení těchto vyšetření.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT