Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Pozor na nebezpečná dětská kola!

18.03.2011 8:03

Rodiče, dejte si pozor na dětská kola Superior Bubble a Galaxy E. T.! Při jejich testování bylo zjištěno, že výrobce nedodrželi povinné normy a pro děti jsou nebezpečná!

Superior Bubble

Při testování dětských kol odhalil časopis dTest dva výrobky, které mohou děti ohrozit - dvanáctipalcová jízdní kola pojmenovaná Superior Bubble a Galaxy E. T.

"Test jsme zaměřili na dvanácti a šestnáctipalcová kola. Dva z dvanácti testovaných výrobků mohou ohrozit malé jezdce. S firmami, které tato nebezpečná kola dodávají do obchodů, se bohužel nesetkáváme poprvé," informovala šéfredaktorka Ida Rozová a pokračovala: "Dvanáctipalcová jízdní kola Superior Bubble a Galaxy E.T. prozradila na své dovozce, resp. výrobce, že si za mnoho let své činnosti stále nedokázali osvojit základní požadavky bezpečnosti výrobků určených nejmenším dětem. Během sedmi let časopis dTest kritizoval firmu Bike Fun International, s.r.o. Kopřivnice třikrát a firmu CykloŠvec, s.r.o. Písek dokonce už čtyřikrát!"

Požadavky bezpečnosti, zakotvené v normě ČSN EN 14765+A1:2008, přitom podle testujících nepředstavují nic světoborného, co by dovozcům a výrobcům mohlo ztěžovat jejich činnost. "Norma minimalizuje nebezpečí, zaměřuje se na kritická místa výrobků a předvídá pravděpodobné chování dětí, které by mohlo vyústit v jejich zranění," poznamenala Rozová.

Jaké konkrétní nedostatky kola mají?

Kolo Superior Bubble (Bike Fun International) - "Nedostatky tohoto kola budou příčinou pádu dítěte. Když při jízdě i mírně zatočí řidítky, špička boty škrtne o blatník předního kola a dítě ztrácí stabilitu, jelikož zde není dodržena minimální mezera mezi osou pedálu a blatníkem. Další nechtěné pády přibudou po odmontování stabilizačních koleček – v zatáčkách, při otáčení, při nahnutí kola škrtá pedál o zem a jezdec je bez šance udržet se v sedle, poněvadž výrobce nedodržel vzdálenosti pedálu od země při náklonu kola. Navíc při demontáži stabilizačních koleček dochází k uvolnění uchycení osy zadního kola, které poté není pevně spojeno s rámem. Výrobce na kolo použil nepovolený kryt řetězu typu ´pistole´," vysvětlila Rozová.

Dovozcem tohoto kola je firma CykloŠvec. "Stále neví, že na kola pro nejmenší je zakázáno používat rychloupínací šrouby. Zákaz vychází z předvídatelného chování dítěte; vysune-li a upevní-li sedlovku nad kritický bod, může následně dojít k jejímu vylomení a k ošklivému pádu jezdce. Rukojeti na řídítkách se protáčejí, znepříjemňují jízdu a současně odvádějí pozornost dítěte. Navíc jdou lehce stáhnout; pokud by dítě jezdilo s holými konci řídítek, může se o na ně při pádu vážně zranit."

Tak jako u předchozích testů dětských kol, i nyní podal časopis dTest podnět České obchodní inspekci. "Po zkušenostech si neděláme iluzi, že dojde k nápravě firem, které dovážejí či vyrábějí kola pro děti. Kontrol inspekce již bylo hodně a přesto, jak naše testy ukazují, se nebezpečná kola v obchodech stále objevují," uvedla Rozová a dodala: "Aby rodiče dokázali sami odlišit bezpečná kola od těch nebezpečných, připravili jsme nákupního průvodce, včetně nejčastějších nedostatků, na které by si měli dát u jízdních kol zvýšený pozor. Nákupního průvodce naleznou na www.dtest.cz/clanek-954/nakupni-pruvodce-detska-kola a na webu časopisu dTest mají k dispozici nejenom další průvodce pro výběr výrobků, které jsou určeny dětem, ale i interaktivní databázi věnovanou bezpečným výrobkům zejména pro nejmenší děti."

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství