Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Čtvrtina restaurací neprošla při kontrolách fritovacích olejů - FOTKY

16.01.2019 9:51

Přepálené oleje i ztuhlé mastné nečistoty. Inspektoři ve velkém zkontrolovali restaurace ohledně fritéz a fritovacích olejů. Výsledky zákazníky rozhodně nepotěší...

kontrolola fritovacich oleju_01
kontrolola fritovacich oleju_01kontrolola fritovacich olejukontrolola fritovacich oleju_2kontrolola fritovacich oleju_3

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyhodnotili fritovací oleje v každé čtvrté kontrolované restauraci nebo rychlém občerstvení za nevhodné k lidské spotřebě.

"Na základě nevyhovujících výsledků kontrol v minulých letech inspektoři SZPI uskutečnili v roce 2018 kontrolní akci, jejímž cílem bylo prověřit, zda provozovatelé společného stravování – primárně restaurace a provozy rychlého občerstvení – nepoužívají k přípravě pokrmů přepálené fritovací oleje a tuky vykazující vysoký stupeň tepelného rozkladu," říká mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Při akci inspektoři hodnotili bezpečnost fritovacích olejů a stav fritovacích zařízení v celkem 77 provozovnách společného stravování a posoudili zde 93 vzorků fritovacích olejů.

U celkem 26% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje, když na základě senzorického hodnocení (vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd.) a laboratorního stanovení vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, respektivě k přípravě pokrmů.

"Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami," pokračuje Pavel Kopřiva.

Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

"Vzhledem k neuspokojivým výsledkům akce bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozech společného stravování pokračovat i v budoucnu," uzavírá mluvčí inspekce.

Nedostatky odhalila inspekce také v podnicích v Plzeňském kraji, mimo jiné ve Městě Touškov nebo v Horní Bříze. Kompletní přehled provozoven najdete zde.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT