Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jezírko ve Škodalandu stále není čisté, na místě proběhne další čištění

12.07.2023 19:23

Jezírko na Škodalandu má již velkou část čištění od plžů nakažených cerkáriemi za sebou. Jsou jich zde tisíce a jejich vysbírávání se konalo od 27. června do 11. července.

čištění jezírka Škodaland_0623_MO 3 (1)

Odhadem je v současné době odstraněna zhruba polovina plžů. Další velké čištění se uskuteční 13. července, kdy je objednaný odsávací vůz a potápěč, který se ponoří pod hladinu s kyslíkovou lahví. Poté bude ještě třeba vyčistit stěny jezírka a zlikvidovat zbylá vajíčka a případně nové šneky, kteří se z nich vylíhli.

Následovat bude test situace koupáním dobrovolníků. "Otevření jezírka pro veřejnost je pravděpodobné až ve druhé polovině prázdnin a dojde k němu na základě provedeného testu a rozboru vody Zdravotním ústavem," uvedla mluvčí UMO 3 Michaela Adámková.

Protože cerkárie, které způsobují sice zdraví neohrožující, ale velmi svědivou kožní vyrážku se na plže přenáší z kachního trusu, zároveň se hledají další možnosti vysídlení kachen z areálu Škodaland. Prosíme návštěvníky, aby kachny v žádném případě nekrmili.

"S kachnami byl v areálu problém již předchozí roky, plži se zde takto rozmnožili poprvé. Líbí se jim v čisté vodě a rozbor potvrdil, že ta zde má kvalitu velmi dobrou," doplnila Adámková.

Foto UMO3

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT