Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bubeníci a skláři se setkají na náměstí v Domažlicích

04.07.2016 21:09

Netradiční bubenický festival zpestří v úterý 5. července zahájení pětidenního sklářského sympozia v chodské metropoli. Chystá se i Ohnivá sklářská noc pod Chodským hradem.

Domažlice

Bohatý doprovodný program nabídne letošní ročník sklářského sympozia Tusta Vitrea, které se v Domažlicích uskuteční od 5. do 9. července.  "Hlavním tématem bude poukázání na rekonstrukci a obnovení činnosti pivovaru v Domažlicích, jehož zrekonstruovaná část "Hvozd“ slouží jako místo pro galerie a výstavy. V brzké budoucnosti by se měl objekt dočkat rekonstrukce, vedle vaření piva zde bude umístěna i sklářská pec. Součástí sympozia je proto výroba návrhů pro půllitry, které se budou v této pivovarské huti vyrábět,“ uvádí mluvčí města Kristýna Bublová.

Na prostranství před Chodským hradem se zájemci mohou seznámit se sklářskými technologiemi. K vidění bude například ruční výroba skla foukáním, rytí, broušení, malování, výroba vitráží a vinutých perlí. Sochař Zdeněk Hůla zde bude vytvářet unikátní sochy pouze ze skla a kamene, které doplní zajímavě řešené osvícení. Sochy pak budou zdobit nově zrekonstruované Kulturní centrum – Pivovar Domažlice.

Sympozium zahájí v 19 hodin Sklářský happening spojený s Bubenickým festivalem. V dalších dnech jsou připraveny výstavy, přednášky, sklářský trh a hudební program.  V pátek 8. července vypukne Ohnivá sklářská noc, která nabídne noční foukání skla a chrlení ohňů.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství