Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Lektoři krajské záchranky v Plzni školili zájemce v resuscitaci - FOTKY

18.10.2018 11:54

Sídlo krajské záchranky v Plzni hostilo další Světový den záchrany života. V resuscitaci školili jak veřejnost, tak školáky instruktoři záchranky.

8
812710911121518172022395020181016_14585440

V sídle krajských zdravotnických záchranářů v Plzni proběhl Světový den záchrany života. Ten si klade za cíl seznámit laickou veřejnost se základy oživování při náhlé zástavě oběhu. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje se již popáté přidala k nynější celosvětové akci (do loňska šlo o Evropský den záchrany života).

Čtyři lektoři Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS PK a jeden operátor zdravotnického operačního střediska během dne proškolili v laické resuscitaci na sto dvacet žáků základních škol, v odpoledních hodinách pak byla akce určena široké veřejnosti. Všichni si procvičili laickou resuscitaci na speciálních modelech a dozvěděli se řadu praktických rad, jak postupovat, pokud někdo v jejich blízkosti zkolabuje. Vyzkoušet si mohli i správnou komunikaci s operátorkou tísňové linky.

Světový den záchrany života vzbudil v Plzni zasloužený ohlas také mezi zástupci médií včetně regionálních televizí a účastníky akce přišla osobně povzbudit i krajská radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková.

Podtitul letošní kampaně #worldrestartaheart Každý člověk na světě může zachránit život! podporuje myšlenku, že resuscitace je natolik jednoduchým výkonem, že jej může provádět opravdu kdokoliv, dokonce i děti od věku 12 let. Pro přežití dospělých osob se spatřenou srdeční zástavou doma, v práci nebo na veřejnosti je velmi efektivní samotná srdeční masáž, kterou lze provádět bez předchozího nácviku. Laická resuscitace přitom až trojnásobně zvyšuje šanci postiženého na přežití!

Text: Vítězslav Sladký

FOTO: Michaela Květová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT