Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

O sdílení aut Karkulka je zájem. Dopravní podniky rozšiřují nabídku - FOTKY

26.03.2019 13:41

Raketový nástup zájmu o takzvaný carsharing hlásí plzeňské dopravní podniky. Služba se tak dál rozšiřuje. Spuštěný bude i pilotní projekt pro úředníky města.

DSC_0154
DSC_0154DSC_0126foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (9)

Služba sdílených aut Plzeňských městských dopravních podniků Karkulka začala fungovat vloni v září. Po zhruba půl roce je jasné, že zájem je opravdu velký.

Statistiky najetých kilometrů mluví jasně. Na začátku fungování služby najela červená auta přes 2 tisíce kilometrů. Letos v únoru už dopravní podniky hlásí víc jak 10 tisíc kilomterů. Dohromady vozidla najela skoro 50 tisíc kilometrů.

Od loňského září má navíc carsharing Karkulka více než 400 zaregistrovaných uživatelů a stovky realizovaných jízd. "První měsíce přinášely provozní situace, na které jsme se museli učit reagovat. Se současnými zkušenostmi a hlavně s vědomím, že je o službu zájem, se už ale chceme více zaměřit na její další rozvoj,“ tvrdí Milan Šot, vedoucí projektu Karkulka.

"Tuto službu vnímáme jako obrovský potenciál pro mobilitu města. Zkušenosti ukazují, že i veřejností je vnímána pozitivně a má své opodstatnění v řešení přepravy nejen na území Plzně. Pro rychlejší rozšíření této služby hledáme další způsoby jejího využití a jsme rádi, že v rámci pilotního provozu si můžeme otestovat využívání těchto vozidel v méně vytížených časech. I tento model by mohl přispět ke snížení počtu vozidel ve městě,“ říká Jiří Ptáček, dopravně provozní ředitel PMDP.

Sdílení aut bude sloužit i úředníkům centrálního obvodu. Pilotní projekt by mohly využít i další obvody...

"Carsharing vnímám jako koncept, který má svá pro i proti. Rádi bychom ale vyzkoušeli, zda některé výhody budou prospěšné i pro veřejnou správu. Proto jsme se s PMDP dohodli na dvouměsíčním zkušebním provozu na úřadu, kdy se naši zaměstnanci budou snažit červené Karkulky při svých služebních cestách využívat a v reálném provozu projekt testovat. Věřím, že data získaná na základě jejich zkušeností pomohou jak PMDP při dalším rozvoji této služby, tak nám při  rozhodování, zda carsharing je či není využitelný v našem prostředí. V každém případě chci poděkovat jak PMDP za možnost být součástí tohoto projektu, tak i zaměstnancům úřadu, kteří reálný provoz prověří," říká starosta centrálního obvodu David Procházka. Službu tak budou využívat úředníci obvodní radnice. Zejména v dopoledních hodinách.

Aby k realizaci pilotního provozu, kdy budou zaměstnanci úřadu sdílená auta využívat, mohlo dojít, musely dopravní podniky řešit rozšíření vozového parku. Současný poměr počtu vozů a množství rezervací by byl pro realizaci pilotního provozu nejspíše limitní. PMDP tedy oslovily dodavatele současných Karkulek, společnost AUTO IN, s myšlenkou zapůjčení dalšího vozu.

"Možnost spolupráce na Karkulkách nás zaujala už při úvodních setkáních a projektu fandíme,“ potvrzuje Martin Labuť, vedoucí plzeňské pobočky AUTO IN. "Rozhodli jsme se proto podpořit i další rozvoj a s ohledem na pilotní provoz s ÚMO3 tak PMDP další vůz k užívání zapůjčíme," dodává Labuť.

Nový vůz ale nebude vyhrazen jen pracovníkům úřadu, budou si ho moci kdykoliv rezervovat i obvyklí uživatelé Karkulek. "Nechtěli jsme, aby nový vůz byl vyhrazen jen pro úřad. Carsharing chceme vyzkoušet v reálných podmínkách," uvádí David Procházka.

Po určité době se bude pilotní projekt vyhodnocovat. Vyloučené není ani to, že by ho mohly dopravní podniky nabídnout i dalším plzeňským obvodům.

FOTO: QAP.CZ, PMDP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT