Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranáři testují nový přístroj

04.10.2010 8:11

Nový přístroj k podpoře srdeční činnosti testují plzeňští záchranáři. Mechanický přístroj Lucas 2 by měl pomáhat v případech, kdy došlo k zástavě srdeční činnosti.

záchranářka Vendula šínová ukazuje jak provádět KPR
Lucas1P8130018záchranářka Vendula šínová ukazuje jak provádět KPRZZS8

Plzeňští záchranáři testují v těchto dnech Lucase 2 - mechanický přístroj, který by se mohl, pokud se osvědčí, objevit v jejich výbavě.

"Jedná se o mechanický přístroj, který slouží k podpoře srdeční činnosti u osob, u nichž došlo k zástavě srdeční činnosti. Přístroj je kompaktní, skladný v malém batůžku a napájený pomocí dobíjecích baterií. Lidé, u nichž dojde z nějakých příčin k zástavě srdce, vyžadují okamžitou lékařskou péči. Dosud museli záchranáři používat k záchraně těchto nemocných nepřímou srdeční masáž, kterou prováděli ručním stlačováním hrudní kosti. Nyní tuto úlohu převezme tento přístroj, pomocí něhož bude těmto lidem zajištěna trvalá a nepřerušovaná – po delší dobu kvalitně prováděná nepřímá srdeční masáž," vysvětlil manažer vnějších vztahů a mediální komunikace Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Michal Šebek s tím, záchranáři budou přístroj testovat do konce roku a poté se rozhodnou, zda si přístroj v budoucnu pořídí také do výbavy svých zásahových vozidel.

Lucas 2 je již zdokonalenou verzí přístroje. "Dříve vyráběná verze byla napájena vzduchem, což v případě použití tohoto přístroje ve vozidlech záchranné služby bylo poměrně náročné. Verze, kterou nyní naše záchranná služba testuje v každodenním provozu, je napájena již pomocí baterií, které vydrží zhruba necelých šedesát minut provozu. Po tuto dobu probíhá kvalitní a nepřerušovaná resuscitace pacienta se zástavou srdce," upřesnil Šebek.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT