Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 13:29

Nehoda nákladního a osobního vozidla v Klatovech

Na silnici 27 v obci Klatovy došlo k dopravní nehodě nákladního a osobního vozidla. Vozidla jsou mimo komunikaci. Na místě HZS, RZS a PČR.

Branka v Plzni projde rekonstrukcí. Opět by mohla být průchozí

02.11.2022 10:27

Původní část Litické brány, tzv. Branka, projde rekonstrukcí. Projekt Nová Branka aneb Sejdeme se u Branky připravuje Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni.

Branka_SVKPK

„Nevyhovující stav branky vedl k jejímu uzavření a doufáme, že se povede ji co nejdříve opravit, otevřít a umožnit zde veřejnosti průchod,“ řekl ředitel Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Daniel Bechný a dodal: „V několika etapách projde prostor původní brány proměnou, od archeologického výzkumu až po realizaci nového řešení vzešlého z architektonické soutěže, s cílem stát se opět místem pro setkávání s přidanou informační hodnotou historie tohoto jedinečného místa.“

Branka je jedinou zachovanou částí původní Litické brány. „Litická brána stála na jižní straně města a vyjíždělo se z ní na Litice a dále přes Klatovy a Domažlice do Bavorska. Z architektonického i fortifikačního hlediska se jednalo o velmi propracovanou stavbu. Od září do října roku 1981 proběhl v prostoru Litické brány záchranný archeologický výzkum vedený odborníky ZČM. Podnětem tohoto výzkumu byly sanační práce v plzeňském historickém podzemí. Během nich bylo částečně odkryto obvodové zdivo věže, jež byla vyzděna z velkých, důkladně opracovaných kvádrů,“ uvedl Milan Říský mluvčí Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje.

„Branka tedy prošla poslední výraznou sanací na počátku 80. let minulého století, a to jak podzemních částí, tak částí nadzemních, kde byla vytvořena malá expozice. Její návrh je dílem Ing. arch. Klementa Štíchy. Kovářské práce pocházejí z dílny Stanislava Sedláka a Martina Reise,“ doplnil Milan Říský s tím, že nové poznatky může přinést chystaný archeologický výzkum vyvolaný plánovanou rekonstrukcí Branky. Výzkum bude realizovat ZČM.

foto SVK PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství