Záchranáři trénují na Radyni i Ostré Hůrce

16.03.2011 9:50

Letečtí záchranáři ovládli na dva dny Radyni, Ostrou Hůrku, Černou skálu i letiště v Chlumčanech. Probíhá tu trénink záchrany osob pomocí vrtulníku.

Ještě ve středu 16. března na Plzeňsku pokračuje trénink leteckých záchranářů zaměřený na záchranu osob pomocí vrtulníku.

"Součinnostní výcvik leteckých záchranářů a policejního vrtulníku probíhá na polním letišti Chlumčany část Hradčany, na skalním masivu Radyně a Ostrá Hůrka u Starého Plzence a na Černé skále u Radkovic," informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Alena Marešová s tím, že letečtí záchranáři procvičují evakuaci a záchranu osob z těžko přístupného terénu.

"Hasiči mají za úkol vypátrat pohřešovanou zraněnou osobu a pomocí záchranářských postupů ji transportovat do bezpečí. Tato záchrana připadá v úvahu, když osoba ztratí orientaci v neznámém a obtížně přístupném terénu, popřípadě zabloudí a může utrpět úraz. Nasazení vrtulníku je v těchto případech často nejrychlejší cestou, jak zraněným nebo ztraceným osobám pomoci," vysvětlila Marešová a dodala: "Pozemní záchrana totiž vyžaduje velké nasazení sil a také delší časový úsek, protože pátrání je v těžko přístupném terénu velmi náročné"

Foto: Petr Chmelík

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT