Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Krátí se noc a prodlužuje den, 2. února slavíme Hromnice

02.02.2021 17:50

Hromnice se slaví 40 dní po Vánocích a připomíná událost, kdy Maria a Josef přinesli malého Ježíše 40 dní po jeho narození do chrámu v Jeruzalémě, aby ho svěřili Bohu.

candlemas-1170699_1920

V katolické církvi se tento svátek označuje pojmem "Uvedení Páně do chrámu", lidově se mu ale říká hromnice. V dnešní době se ale Hromnice skoro neslaví. Pojďte si s námi připomenout prastaré tradice a zvyky.

Ráno je dříve vidět

"Na Hromnice o hodinu více" říká stará pranostika a je v ní kus pravdy. Při ranním vstávání si můžet všimnout, že je dříve světlo.

Přichází jaro

Říká se tomu "hromniční oteplení". Teploty v tomto období někdy až překvapivě vystoupají vysoko nad nulu, sluníčko nabývá na síle a sněhové srážky se změní na dešťové. Toto období však netrvá dlouho a zima ještě udeří.

Zapalují se svíčky

Od slova hromnice je odvozeno také slovo hromničky, což jsou svíčky, které se v tento den žehnají. Hromničky si lidé dříve zapalovali při modlitbě - zvláště v nejrůznějších těžkých chvílích, kdy prosili Boha o ochranu. Chcete, aby se Vám splnilo přání? Trápí Vás nějaký problém? Na malý papírek napište, co Vás trápí, papír smotejte a vhoďte do ohně. Pozor na bezpečnost! Než papírek shoří, myslete pouze pozitivně.

Hojně se uklízí

Po zimě staří Slované hojně uklízeli, vymetali stáje a čistili topeniště. To vše dělali proto, aby vyhnali zlé duchy a očistili své domovy. Duchové temnot se vyháněli také rámusem. Muži bouchali kladivem nebo sekerou, popřípadě zvedali své ženy. Ženy zase bouchaly košťaty do podlahy, vařečkami a kvedlačkami do hrnců. Ve světnicích hlučně přemísťovaly židle a stoly a hýbaly nádobím. Pozor ale na sousedské vztahy!

Tradiční pokrm

Palačinky měly údajně lákat lidi do kostela od pohanských zvyků a také jsou spojovány se symbolikou zlatého disku, který připomíná slunce.

K Hromnicím se váže řada lidových pranostik

Na Hromnice o hodinu více
Na Hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout.
Na Hromnice jasná noc, bude mrazů ještě moc.
Na Hromnice chumelice, netrvá pak zima více.
O Hromnicích jasný den, připrav kožich ještě ven.

Foto: Pixabay

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT