Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Policisté kontrolují parkoviště i obchodní domy. Buďte ostražití, apelují - FOTKY

18.12.2023 19:05

Při nákupech buďte ostražití, varuje policie. Nedávejte příležitosti ke krádežím - především v obchodech, dopravních prostředcích a na parkovištích. Policie zvýšila dozor na rizikových místech.

kontrola obchodních center_1223_PČR (1)

Blíží se Vánoce a s tím se pojí i častější výpravy do obchodních center s cílem vybrat a zakoupit různé dárky pro své blízké nebo pořídit potraviny. Mnozí podlehnou nákupům a v přeplněných dopravních prostředcích, na trzích, v obchodech a na ulicích nevěnují patřičnou pozornost svým taškám, batohům a kabelkám včetně jejich obsahu.

„Policisté se v tomto období více zaměřují na místa, kde se pohybuje více osob, zejména u obchodních domů a supermarketech, namátkově kontrolují parkoviště i obchody, s cílem upozornit zákazníky na ochranu svých věcí i vozidel,“ uvedla mluvčí policie Dana Ladmanová.

Akce se konají v předvánočním období z důvodu blížících se svátků, kdy se v obchodech pohybuje větší počet nakupujících. „V minulém týdnu policisté v Klatovech předávali nakupujícím různé preventivní materiály a zároveň vysvětlovali, jak být ostražitý,“ dodala mluvčí.

V některých případech okradení lidé krádež nezjistí okamžitě a policie při vyšetřování obtížně zjišťuje místo činu a odhalení pachatele.

„Na policii přijímáme oznámení o krádeži peněženky s finančním obnosem, osobních dokladů - občanských a řidičských průkazů, cestovních pasů, dokladů od vozidel, platebních karet peněžních ústavů a mobilních telefonů, kdy samozřejmě přijdou i o kontakty a telefonní čísla svých známých. Drobné kapesní krádeže občané většinou neoznamují,“ popisuje mluvčí policie s tím, že výjimkou nejsou případy, kdy v nákupních centrech přijdou kupující o peněženky z tašky zavěšené nebo odložené v nákupním vozíku v době, kdy vybírají zboží.

Doporučení Policie ČR:

- zvýšenou pozornost věnujte kabelkám zavěšeným přes rameno, kabelka by měla být zapnutá a těsně u těla

- nenechávejte peněženku či jiné důležité doklady navrchu tašek nebo kabelek

- doklady a peníze oddělujte zvlášť

- finanční prostředky nenoste pohromadě, policie doporučujeme finance rozmístit na několika místech

- peníze, doklady či jiné cennosti neukládejte v batohu na zádech, kam nevidíte

- nenechávejte kabelky - zavazadla bez kontroly

- vlastníkům platební karty policie doporučuje ukládat své identifikační číslo - PIN zásadně odděleně. V případě krádeže platební karty - okamžitě volejte pobočku peněžního ústavu, ztrátu oznamte a proveďte blokaci.

Pachatelé kapesních krádeží využívají chvilkové nepozornosti. Kapsářům nahrává nejen obratnost a šikovnost, ale také fakt, že si lidé nedávají pozor na věci, které mají při sobě.

Další nepříjemnosti mohou čekat i na majitele vozidel, kteří zaparkují na parkovištích u obchodních domů a po návratu z nákupů zjistí, že jejich automobil vykradl pachatel. „Nezanechávejte na viditelných místech žádné cenné věci, doklady a tašky. V těchto případech neprodleně oznamte vloupání do vozidla na nejbližším oddělení policie,“ apeluje mluvčí policie Dana Ladmanová.

Foto PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT