Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Osada Výškovice na Tachovsku láká turisty a filmaře - FOTKY

26.04.2023 18:38

Osada Výškovice se nachází nedaleko Chodové Plané v údolí u Kosového (Kosího) potoka a z celé původní obce zůstaly jen dvě stavby, kaple a jedno stavení, které po rekonstrukci slouží jako rekreační objekt.

výškovice _QAP_cz (12)
výškovice _QAP_cz (12)výškovice _QAP_cz (1)výškovice _QAP_cz (2)výškovice _QAP_cz (3)výškovice _QAP_cz (4)výškovice _QAP_cz (5)výškovice _QAP_cz (6)výškovice _QAP_cz (8)výškovice _QAP_cz (9)výškovice _QAP_cz (10)výškovice _QAP_cz (11)

Okolní přírodu sužuje řadu let bolševník, který v sezoně úplně skryje stopy po bývalém osídlení. Proti bolševníku se v místě ale už bojuje. Samotná kaple, či její zbytková část, je zděná s hrázděnou předsíní. Celý objekt je neudržovaný, ve zdivu jsou praskliny, omítka silně poškozená, střechou protéká.

Původní sochy zmizely někdy v sedmdesátých letech. U kaple stojí památný strom. "Jde o lípu, která je hodně stará a objemná, bohužel v loňském roce přišla ve velkém vichru o jednu z nejsilnějších větví, což je velká škoda. Ale jinak je to silný strom," popisuje regionální průvodce a badatel Antonín Hříbal z Chodové Plané.

Opuštěné místo se stalo několikrát cílem filmařů. Už v roce 1947 zde Jiří Krejčík natočil film Ves v pohraničí a právě díky tomuto filmu zůstaly zaznamenány dějiny i původní tvář Výškovic, tedy budovy i okolí.

"A filmaři se sem stále vracejí. Letos se do Výškovic vypravil také režisér Tomáš Mašín a natočil v bývalé osadě několik scén do připravovaného filmu Bratři. Samotný název už mnohé napoví, půjde o příběh bratrů Mašínových, vždyť i režisér je vzdálený příbuzný," ukazuje na okolí Výškovic Hříbal.

Kdo film Ves v pohraničí viděl, těžko by filmová místa dnes poznal. "Pravděpodobně vůbec ne, protože příroda zde spolu s časem zapracovala a zbytky domů jsou zarostlé náletovými dřevinami a rostlinami. Řadu let zde bojují také s bolševníkem, který dorůstá do takové výšky, až zakryje pohled na kapli. Přesto je to tu velmi poutavé, lidé si sem chodí odpočinout při procházkách, okolní příroda malebného údolí Kosího potoka a nedaleký Lazurový vrch a další vrchy, nabízí krásné výhledy do krajiny, občerstvit se můžete třeba i u minerálního pramene Čiperka," dodal Hříbal.

O natáčení filmu Bratři jsme více psali ZDE.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT