Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Tísňová linka pomáhá seniorům v Plzni. Strážníci zasahují i několikrát za den

17.05.2022 14:52

Charita města Plzně provozuje Tísňovou linku pro seniory a úzce na ní spolupracuje s policií. V pondělí vyjížděla hlídka Městské policie Plzeň hned ke třem případům. Jak linka funguje? Ptali jsme se u charity.

Senior_foto Pixabay

Městská charita Plzeň podává spolu s městskou policií potřebným pomocnou ruku. Tísňová linka pro seniory zaměstnala v pondělí 16. května hlídku strážníků policie. Ta vyjížděla rovnou ke třem klientům v nesnázích.

Tísňové linky pro seniory využívá na sto lidí v Plzni. Klient se v případě potřeby spojí přes krizové tlačítko s hlídkou městské charity. „Pracovník je na základě smlouvy obeznámený se stavem klienta, bydlištěm. Zkrátka ví, o jakého klienta se jedná. Pokud je to možné, domluví se a poradí se o tom, co klient potřebuje. V případě nejvyšší nouze vyjede hlídka městské policie,“ popisuje službu Alice Průchová z Charity města Plzně a dodává: „Máme zkušenosti, že si klienti v 90 % zmáčknou tlačítko v případě pádu, naštěstí je většina bez zranění.“

V Plzni je nadstavbou pro tuto charitní službu právě úzká spolupráce s městskou policií. V pondělí 16. května vyjížděla hlídka dokonce třikrát. „Signál z tísňového tlačítka byl dvacet minut po půlnoci impulsem pro výjezd hlídky do bytu 67leté důchodkyně, která upadla v koupelně. O několik hodin později spěchali na pomoc 88leté seniorce. Ta spadla z postele a nemohla se sama zvednout. Strážníci ženy zvedli a poskytli jim další nezbytnou osobní pomoc. Téhož dne si ještě vyžádala pomoc strážníků 68letá Plzeňanka,“ říká Jana Pužmanová, tisková mluvčí Městské policie Plzeň.

Zavedení služby je zpoplatněné a vyjde klienta na 500 Kč, měsíčně jsou poté poplatky 600 Kč.

foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT