QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pro Plzeň se v kraji spojí s lidovci, agrárníky i nestraníky. Kdo je povede do voleb v roce 2024?

12.10.2023 17:46

Strana Pro Plzeň bude v nadcházejících krajských volbách kandidovat společně s KDU-ČSL a Agrární demokratickou stranou. Seskupení doplní celá řada nestraníků. Dohromady utvoří uskupení Pro náš kraj.

CG0A0156
CG0A0156CG0A0097CG0A0122CG0A0133CG0A0126CG0A0141CG0A0145

Seskupení Pro náš kraj ve čtvrtek 12. října představilo kandidáta na hejtmana do voleb do krajského zastupitelstva v roce 2024. Jasno už je také v tom, kdo se za toto uskupení bude ucházet o senátorské posty.

Uskupení s názvem Pro náš kraj povede do voleb v Plzeňském kraji lékař Jiří Klečka. „Po úspěchu v komunálních volbách jsme se rozhodli jít do komunálních voleb,“ prozradil kandidát na hejtmana Jiří Klečka (Pro Plzeň) a dodal: „Naší základní myšlenkou a cílem je být prodlouženou rukou obcí a měst směrem ke krajskému úřadu a také vytvářet prostor pro aktivní komunikaci napříč krajem. Chceme pomáhat obcím s jejich aktuálními problémy.“

Uskupení Pro náš kraj představilo i kandidáty na senátory. Za volební obvod Domažlice to bude současný domažlický starosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL), za obvod Rokycany starosta Rokycan Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

Pro náš kraj další kandidáty do krajského zastupitelstva zatím nepředstavilo. Potvrzeno je jen jedno jméno, a to je Pavel Šrámek. „Další jména prozatím uvádět nebudeme,“ řekla manažerka uskupení na tiskové konferenci ve čtvrtek 12. října.

V případě úspěchu v krajských volbách na podzim 2024 zatím není jasné, zda by si kandidáti nechali i své dosavadní funkce či zaměstnání. Podle starosty Domažlic záleží na řadě okolností, dohodách s koaličními partnery apod.

„Jsem sám proti kumulaci funkcí. Určitě bych svolal všechny orgány a koaliční partnery. Je možná také varianta dotáhnout i dva zbývající roky a pak už nepokračovat,“ uvedl Stanislav Antoš.

Stejně tak starosta Rokycan zatím nemá v této otázce jasno. Jak ale QAPu prozradil, určitě nechce zklamat své voliče, kteří ho zvolili do čela Rokycan za Rokycanské patrioty.„Variant je mnoho. Já jsem uvolněn pro výkon funkce. Kumulace funkcí není vhodná, ale jak uvedl pan Antoš, kombinace senátor a starosta je zvládnutelná. Být zároveň poslancem je nezvládnutelné, ale senátorská práce ano. Naše hnutí v Rokycanech razantně zvítězilo a odejít v půlce by byl také podraz na voliče,“ uvedl Rada.

Řešit nastalou situaci by ale v případě úspěchu musel i lékař Jiří Klečka, který je vyhledávaným urologem. Ten se svěřil, že by s prací lékaře neskončil. „Některou práci bych ale delegoval na ostatní lékaře,“ uvedl.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT