Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jeden z nejstarších hradů v Čechách, Vildštejn, najdete ve Skalné

10.03.2012 16:50

Jeden z nejstarších hradů v Čechách, hrad Vildštejn, najdete ve Skalné šest kilometrů od Františkových Lázní. Hrad láká na skutečné ostatky bílé paní a na středověkou hodovnu s rytířským menu.

IMG_0003

Jeden z nejstarších českých hradů, hrad Vildštejn ve Skalné, najdete šest kilometrů od města Františkovy Lázně.

V muzeu hradu můžete spatřit skutečné ostatky bílé paní, navštívit můžete také Muzeum hasičské techniky s technikou po baronu Trautenberkovi, připravena je vždy nocležna pro pocestné, nechybí ani vězení a šibenice. A co by to bylo za hrad, kdyby chyběla pravá středověká hodovna. Ta vildštejnská je v historickém stylu a na výběr jsou samé pochoutky z rytířského menu.

Trocha historie

První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1225, kdy se jeho jméno objevuje v přídomku jedné z větví rodu Nothaftů, který patřil mezi přední šlechtické rody Chebska. V té době hrad ale již stál, přesné datum není známo, má se za to, že to bylo kolem roku 1166 a to stanoveným rozborem dochovaných původních částí hradu.

V majetku Nothaftů zůstal hrad až do roku 1298, kdy na jeden rok zastavil hrad Waldsaskému klášteru Elgelhart Nothaft z Vildštejna. V období husitských válek získali hrad Šlikové, ale posléze jej prodal Albrecht Šlik Nikolajovi Gummerauerovi. Tento rod pak vlastnil hrad téměř sto let.
Hrad ještě mnohokrát za historii změnil svého majitele. Koncem první světové války koupil hrad Fridrich Adam Geipel. V roce 1945 mu hrad i zámek zkonfiskoval stát. V roce 1950 byl zrušen okresní soud, zámek byl osídlen rumunskými reemigranty, kteří spálili všechny dřevěné části a oba objekty zcela zdevastovali.

Rekonstrukce hradu

V osmdesátých létech objevil ruiny hradu pan Zdeněk Buchtele, dal dohromady partu nadšenců a s finanční podporou státu se mu podařilo chátrání hradu zastavit.

V roce 1999 koupil hrad a zbytky zámku pan Miroslav Pumr. Za dva roky intenzivní obnovy byl hrad otevřen pro veřejnost.

Co dnes Vildštejn nabízí veřejnosti

Hradní budova je dnes celá zrekonstruována. Je v ní muzeum hradu, středověká hodovna, královský sál, obřadní síň a muzeum hasičské techniky. Zámecká novější budova dnes nabízí prohlídku středověké kovárny, vězení i muzeum vězeňství na Vildštejně. Její rekonstrukce dále pokračují.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství