QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hřiště, stezka nebo park? V Klenčí pod Čerchovem rozhodují lidé v participativním rozpočtu

15.02.2024 8:10

V Klenčí pod Čerchovem rozhodují občané o projektu, který bude městys realizovat.

Klenčí pod Čerchovem

Od pondělí 22. ledna 2024 hlasují obyvatelé Klenčí pod Čerchovem o projektu, který bude městys realizovat. Do participativního rozpočtu je alokovaná částka 200 000 korun.

V prosinci 2023 zastupitelstvo městyse schválilo projekty, které budou součástí participativního rozpočtu v roce 2024. Sami občané hlasováním rozhodují, který projekt chtějí realizovat.

Jedná se o:

• dětské hřiště – travnatý povrch spolu s netkanou textilií a rozšíření herních prvků,
• propojení Baarovy stezky a stezky od hřbitova k továrně,
• naučná stezka v Klenčí – historie Klenčí a příroda,
• park pro objekt DPS spolu s rozšířením prostoru autobusové zastávky u DPS,
• úprava prostranství před DPČL (Starou poštou).

Obyvatelé mohou hlasovat do 23. února 2024 do 12:00 ve vestibulu úřadu městyse.

Po skončení hlasování zasedne komise, která vyhodnotí hlasování participativního rozpočtu. Zastupitelstvo pak 28. února 2024 rozhodne o realizaci vítězného projektu.

V letošním roce se v Klenčí pod Čerchovem jedná již o 5. ročník participativního rozpočtu. V 1. ročníku se v roce 2020 stala rekonstrukce pěší cesty pod objektem Staré pošty. Vítězem 2. ročníku se stal nákup nových laviček včetně laviček na Baarovu stezku. V dalším roce se vítězným projektem stala příprava letního kina v DPČL. V loňském uspěla stezka podél aleje nad hřbitovem.

Zapojovat veřejnost do řešení městských projektů získává na popularitě. Participace je například využívaná i ve třetím a čtvrtém plzeňském obvodu. Díky projektům vznikají hřiště, rozšiřují se parky atp. Psali jsme například ZDE.

Foto městys Klenčí pod Čerchovem

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT