QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Blíží se víkend a s ním i práce na zahradě. Hasiči varují před možným nebezpečím

14.03.2024 17:00

Období prací na zahrádkách se blíží a hasiči proto raději s předstihem upozorňují na nebezpečí spojené s pálením trávy či dřeva. Kdy je potřeba událost nahlásit?

kolečko pixabay

Vypalování trávy a porostů je v České republice zakázáno, pálení přírodních materiálů po úklidu zahrad je možné. Kdo ho musí předem oznámit hasičům?

Kontrolované spalování přírodních materiálů po úklidu zahrad mohou provádět fyzické osoby za podmínek stanovených dotčenými zákony (zákon o požární ochraně, zákon o ovzduší, zákon o lesích, zákon o odpadech a další) a za podmínek stanových vyhláškami obcí a to na přiměřeně velikých hromadách za přítomnosti dospělé osoby a s připravenými prostředky k možnému hašení. "Právnické a podnikající fyzické osoby jsou povinny plánované spalování přírodních materiálů předem oznámit územně příslušnému HZS kraje včetně připravených opatření proti vzniku a šíření požáru. HZS kraje může určit další podmínky této činnosti nebo činnost zcela zakázat. Za porušení této ohlašovací povinnosti může být těmto osobám uložena pokuta opět až do výše 500 000 Kč," uvedl mluvčí hasičů Plzeňského kraje Petr Poncar.

Fyzické osoby nemají povinnost oznámit spalování přírodních materiálů hasičům, nicméně nahlášení pálení fyzickou osobou můžete předejít zbytečnému výjezdu hasičů. Nahlášení Vám zabere pouze pár minut.

POZOR! Oznámení hasičům se nikdy neprovádí na telefonních číslech tísňových linek 112 nebo 150, ale na webových stránkách https://paleni.izscr.cz/.

Foto Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24