QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Kapli u Nynkova zdobí Madona svojšínská - FOTKY

11.04.2024 8:23

U Nynkova nedaleko Svojšína na Tachovsku si můžete všimnout nové kapličky, která stojí přímo u křižovatky. Původní kaplička byla údajně zasvěcena sv. Josefu, ale v 70. letech byla zbourána.

kaple svojsin 1
kaple svojsin 1kaple svojsin 3kaple svojsin 5

Prázdné místo se nelíbilo místním obyvatelům, a tak se před lety rozhodli kapličku postavit novou. "V roce 2010 postavili dobrovolníci novou, a to za velmi výrazné pomoci Nadace VIA, i příspěvku z Plzeňského kraje," řekl starosta Svojšína Karel Petráň.

Jak kaplička vlatně vypadala, to zjistili členové spolku pro obnovu Svojšína díky jedné staré fotografii z jednoho německého časopisu. "Tato kaplička byla totiž v minulosti poutním zastavením pro lidi z Nynkova a Řebří, kteří pokračovali do Svojšína do tamního kostela sv. Petra a Pavla. Důležitý byl také namalovaný svatý obrázek, který kapli zdobil. Nyní je tam namalovaná kopie Madony svojšínské, který namalovaly dobrovolnice," dodal starosta.

Originál Madony svojšínské je namalovaný na dřevěné desce a našli byste jej vystavený v Národní galerii v Praze. Jde o dílo neznámého autora a kopie v nynkovské kapličce je velmi věrohodná. Obec Svojšín před čtyřmi lety také dokončila opravu kaple v Holyni a už probíhají přípravy na obnovu kaple v osadě Řebří.

Foto Martina Sihelská

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24