Kdo se stane prvním „prezidentem lidu“

07.11.2012 11:44

První přímá volba prezidenta České republiky je téměř za dveřmi a lidé už mohou přemýšlet nad jednotlivými kandidáty. Zvítězí politická stálice nebo vsadí voliči na divokou kartu?

velky-statni-znak

Od 6. listopadu 2012 byl zveřejněn seznam kandidátů na prezidenta České republiky, jehož členové prošli zákonem stanovenými podmínkami. U některých byla kandidatura již dopředu známá, jiní na poslední chvíli překvapili a zazářili vysokým počtem podpisů a podporou občanů.

Prezidentské volby roku 2013 se stanou unikátními v dějinách České republiky již z toho důvodu, že vystřídají dosavadní systém nepřímé volby, kdy byl prezident volen Parlamentem ČR. Tento model platil několik desítek let. Nyní přichází volba přímá, při které by se měly ještě více prohlubovat principy demokratického státu, což je také jednou z vizí Evropské Unie.

Dne 6. listopadu bylo českým občanům představeno 11 kandidátů, kteří budou bojovat o post prezidenta. Přihlášených uchazečů o prezidentské křeslo bylo původně 20, ale ne všichni splňovali potřebné požadavky. Skupina prezidentských kandidátů mohla svým složením překvapit, jelikož se mezi nimi objevily i poměrně nové tváře politické scény jako např. Tomio Okamura či Vladimír Franz. Naopak někteří očekávání kandidáti se nakonec kandidatury vůbec nezúčastnili, což je případ například Jana Švejnara.

Kdo vystřídá dosud úřadujícího prezidenta Václava Klause je zatím neznámé. Pokud bychom se zaměřili na číslo vybraných podpisů ke kandidatuře, nejlépe by se umístil Miloš Zeman a Jan Fischer. Podporu Senátu získal Jiří Dienstbier a Poslanecká sněmovna podpořila zas Přemysla Sobotku a Karla Schwarzenberga. O post prezidenta ČR se uchází také Vladimír Dlouhý a tři ženy: Táňa Fischerová, Jana Bobošíková a Zuzana Roithová.

Seznam kandidátů:

Jana Bobošíková

Jiří Dienstbier

Vladimír Dlouhý

Jan Fischer

Táňa Fischerová

Vladimír Franz

Tomio Okamura

Zuzana Roithová

Karel Schwarzenberg

Přemysl Sobotka

Miloš Zeman

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24