QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Když už si jen namlouváte, že „to“ máte pod kontrolou….

28.03.2024 11:14

Má nesčetně tváří a vzniknout může prakticky kdykoliv a na čemkoliv. Závislost. Sice nic nového, ale v dnešním světě má spektrum různých podob. A stejně tak má i každý člověk rozdílnou schopnost různým druhům svodů a pokušení odolat

EUC závislost
EUC závislostEUC závislost5EUC závislost 2

Jak rozpoznat, že přestáváme mít svoji závislost pod kontrolou? Kdy nám uspokojení silné touhy dělá radost a kdy už nám řídí život podle vlastních pravidel? O plíživé zákeřnosti tohoto fenoménu jsme si povídali s adiktoložkou Mgr. Karolínou Vodičkovou, MBA, odbornicí na léčbu závislostí, která své služby poskytuje nově i v EUC Klinice Plzeň na Denisově nábřeží.

Doba je poměrně složitá, ne všichni mají odvahu jí čelit. Únik do závislosti se nabízí….

S tím naprosto souhlasím. Svět se mění rychle, radost a spokojenost do značné míry vystřídaly obavy a úzkost, zlomové byly zejména poslední tři roky. Hledáme cesty, jak uniknout nepříjemným zprávám, strachu z budoucnosti. Ideální prostor pro vznik závislostí – vlastního světa, ve kterém je mi alespoň na chvíli dobře. Kde mě nedostihnou špatné zprávy.

Co bychom měli vědět o závislosti?

Závislost je dlouhodobý vztah k někomu nebo k něčemu. Na začátku je silná touha uspokojit stav vlastního nenaplnění – citového, psychického, fyzického, společenského. Vlastní pocit nespokojenosti nás žene do náruče závislosti, která se tváří jako ideální řešení, ale člověk postupně ztrácí schopnost rozumně uvažovat a včas odhalit zrádnost cesty, po které se vydal. Závislý nemusíte být jen na konkrétní látce – alkoholu, drogách, tabákových výrobcích, ale i na činnostech - hazardních hrách, sexu, práci. Nejsou výjimkou lidé závislí na partnerovi, blízké osobě, na sociálních sítích. Výčet závislostí je poměrně pestrý.

Existuje vůbec zdravá závislost nebo je to protimluv?

Každá závislost představuje problém, který je třeba řešit. Čím dříve, tím lépe. Ale pokud mluvíme s nadhledem o „zdravé závislosti“, pak mezi takové lze zařadit všechny aktivity, které našemu tělu prospívají: závislost na pohybu, zdravém životním stylu, péče o svůj zevnějšek, celoživotní vzdělávání atd. Je to prostě něco, bez čeho si nedokážeme představit naše fungování, podřizujeme tomu své časové možnosti, ale ve finále je to záležitost, která nám prospívá a činí nás šťastnými. Pak můžeme říci, že jsme závislí na radosti ze života. A tuhle závislost bych přála nám všem.

Máte-li pocit, že potřebujete odborného průvodce na Vaší cestě ze závislosti, partnera v boji, který je nad Vaše síly, kontaktujte recepci EUC Kliniky Plzeň na tel.: 378 218 111 a sjednejte si termín první návštěvy. Adiktologická poradna funguje na Denisově nábřeží 4 od 2. dubna 2024, každé úterý v čase od 15.00 h do 19.00 h.

Služba není hrazena z veřejného zdravotního pojištění!

EUC je jednou z největších sítí ambulantních klinik v ČR. Navštivte kliniku v Plzni.

Denisovo nábřeží 1000/4

Plzeň 301 00
recepce.plzen@eucklinika.cz
www.euc.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24