Kulturní dům v Červeném Hrádku projde rekonstrukcí. Vzniknou zde městské byty

23.04.2024 13:59

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů. Rekonstrukce byla slavnostně zahájena v úterý 23. dubna 2024.

rekonstrukce KD v Červeném hrádku_0424_MMP (1)
rekonstrukce KD v Červeném hrádku_0424_MMP (1)rekonstrukce KD v Červeném hrádku_0424_MMP (4)rekonstrukce KD v Červeném hrádku_0424_MMP (5)rekonstrukce KD v Červeném hrádku_0424_MMP (6)rekonstrukce KD v Červeném hrádku_0424_MMP (2)rekonstrukce KD v Červeném hrádku_0424_MMP (3)

Objekt kulturního domu v Červeném Hrádku byl roky nevyužívaný, je ve špatném technickém stavu. Rekonstrukce mu vdechne nový život. V objektu vznikne 13 bytů pro seniory a 5 startovacích bytů pro mladé lidi o dispozici 1+kk a 2+kk a velikosti od 31 do 45 m2.

„Zachraňujeme další objekt, který roky chátral a po jehož opravě místní občané volají řadu let. Mám radost, že se nám akci podařilo vysoutěžit výrazně pod cenou. Oproti projekční ceně se jedná o úsporu ve výši 37 procent, tedy přes 24 milionů korun,“ řekl primátor Roman Zarzycký.

Projekt počítá s 18 byty, s vybudováním výtahu, komor, sklepních kójí, sušáren a nebytového prostoru, který bude sloužit jako zázemí pro sociální službu. Byty v prvním nadzemním podlaží budou přístupné v úrovni bývalého jeviště, odtud povedou schody k bytům ve druhém nadzemním podlaží.

„V prvním nadzemním podlaží vybudujeme 13 bytů a úklidovou místnost. Ve druhém nadzemním podlaží pak budou byty pouze v části bývalého sálu, počítá se zde také s nebytovým prostorem a sušárnou. Všechny budou vybavené kuchyňskými linkami včetně vestavěných spotřebičů,“ popsala Světlana Budková, radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení s tím, že byty ve druhém nadzemním podlaží budou mít buď lodžii nebo přístup na společnou terasu.

Stavební řešení je navrženo tak, aby úpravy pro budoucí konkrétní obyvatele byly drobné a nezasahovaly do nosných konstrukcí budovy.

„Většina z bytů bude upravitelná tak, aby je mohli využívat i lidé s omezenou schopností pohybu a orientace,“ dodala Světlana Budková.

Foto MMP

Bývalý kulturní dům město Plzeň v roce 2015 převzalo od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Cenu přestavby město vysoutěžilo za 41 204 836 korun včetně DPH. Nájemné v bytech pro seniory bude ve standardní výši 50 Kč/m2/měsíc, pokud nedojde ke změně, a u dalších bytů, určených zejména pro mladé, ale i pro matky s dítětem, bude nájemné v aktuální výši 142,65 Kč/m2/měsíc. Nájemné se může ještě do doby dokončení stavby změnit o inflaci.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT