QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Masarykovo náměstí opět zdobí lípa. Vysadily ji děti ze žákovského parlamentu - FOTKY

05.04.2024 15:11

V říjnu loňského roku byla vysazena nová lípa na náměstí T. G. Masaryka v Plzni, ta původní zahynula. Nový strom ale poničil vandal a místo tak zelo dlouho prázdnotou. Nyní už náměstí opět zdobí čerstvě zasazený strom.

Lípa Masarykovo náměstí_0424_MMP (3)
Lípa Masarykovo náměstí_0424_MMP (3)Lípa Masarykovo náměstí_0424_MMP (1)Lípa Masarykovo náměstí_0424_MMP (2)

Prostor za památníkem na náměstí T. G. Masaryka opět zdobí lípa. Ve středu 3. dubna 2024 ji tam zasadili zástupci Městského žákovského parlamentu v rámci obnovy v místě, kde loni na podzim byla nově vysazená lípa zničená vandaly.

Strom poskytla Správa veřejného statku města Plzně. Obnovená lípa je deskou označena jako Lípa městského žákovského parlamentu.

„Jsem ráda, že se děti ze žákovského parlamentu zajímají o veřejný prostor a výsadbu zeleně. Strom je zároveň připomínkou osobnosti Tomáše G. Masaryka, který školství celý život významně podporoval,“ uvedla Lucie Kantorová, náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu.

Nejen, že žáci pomáhali se zasazením stromu, ale od odborníků se také dozvěděli praktické informace o tom, jak se výsadba ve městě provádí.

„Lípu jsme si přáli jako český národní symbol a symbolické je zde i její umístění. Bude to náš strom a budeme rádi, když poroste a bude se jí dařit,“ vysvětlila Julie Krettová, předsedkyně Městského žákovského parlamentu.

Eliška Pěnkavová z 15. ZŠ dodala, že lípa byla do Plzně dovezena z lesní školky u Mělníka a její stáří se odhaduje přibližně na 10 let a životnost na 150 až 200 let. „Pevně věříme, že už nikoho nenapadne ji ničit,“ uvedla členka parlamentu.

Foto město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24