QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Město Plzeň uvolní 300 milionů korun na desítky nových bytů

14.04.2024 12:41

Plzeň přichází s dlouhodobým systémovým řešením na podporu a rozšíření bydlení. To je jednou z nejvyšších priorit krajské metropole, z přebytku rozpočtu proto nyní uvolní 300 milionů korun na desítky nových bytů. Současně vytvoří speciální fond bytové výstavby, v němž si začne připravovat peníze na realizaci projektů.

socialni_byty (2)

Mezi lokality, v nichž se bude stavět, patří Zátiší a Světovar. Cílem radnice je vlastnit časem až 8 procent všech bytů na území města. Ty budou určeny především cílovým skupinám, jako jsou senioři, mladé rodiny s dětmi, handicapovaní a profesní skupiny, například zdravotníci, strážníci a další. Záměr schválili zastupitelé na svém posledním zasedání.

„Z hlediska stavební připravenosti jsou aktuálně nejvíce vhodné pro realizaci projekty bytového domu v ulici Kreuzmannova na Zátiší a bloku domů na Světovaru označených jako A1 až A4 a A5. Počítáme s vícezdrojovým financováním, kdy budeme chtít na výstavbu využít i úvěr a nevylučujeme možnost čerpat dotace, pokud by se ukázaly jako vhodné pro náš záměr,“ řekla Světlana Budková, radní pro bytovou oblast včetně sociálního a dostupného bydlení.

Projekt Bytový dům Kreuzmannova

Aktuálně se zpracovává projektová dokumentace, kterou zadal Odbor investic Magistrátu města Plzně, hotova by měla být v srpnu. Podána byla žádost o stavební povolení.

Jedná se o výstavbu nového bytového domu na nezastavěné ploše na Zátiší pro vybrané cílové skupiny. V objektu se bude nacházet 17 bytů o dispozici 1+kk, 1+1, 2+kk a 3+kk o ploše od 49 m2 do 66 m2. V místě vznikne i nebytový prostor se zahradou, vhodný např. pro dětskou skupinu.

Projekt Světovar – blok A5

Aktuálně se zpracovává projektová dokumentace, kterou zadal Odbor investic Magistrátu města Plzně, hotova by měla být v srpnu. Podána byla žádost o stavební povolení. Jedná se o výstavbu objektu s byty pro vybrané cílové skupiny.

V přízemí objektu se budou nacházet nebytové prostory pro služebnu městské policie. Studií je navržen objekt A5 se 40 byty odispozicích 1+kk a 2+kk s plochou 37 m2 do 59 m2. Parkování bude zajištěno v podzemním parkovišti pod objektem.

Projekt Světovar – blok A1 až A4

Je zpracována studie. Aktuálně probíhá výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení včetně vydání stavebního povolení a následně zhotovení dokumentace pro provedení stavby, kterou zadal Odbor investic Magistrátu města Plzně.

V rámci studie bylo navrženo 68 bytů o dispozicích 1+kk, 2+kk a 3+kk s plochou od 46 m2 do 82 m2. Celé 1. nadzemní podlaží bude sloužit jako nebytový prostor, např. obchod. Parkování bude částečně zajištěno v podzemním parkovišti, částečně v nově budovaném parkovacím domě.

Současný odhad celkových nákladů na první připravené projekty je 787 milionů korun včetně DPH. Finance chce město zajistit nejen ze svých zdrojů, plánuje si také vzít úvěr ve výši 315 milionů korun, a to se splatností na dobu 20 let, kdy jej bude splácet výnosy z pronájmu bytů. Z vlastních zdrojů zatím Plzeň připravila na letošní a další dva roky celkem 300 milionů korun, dlouhodobě pak počítá s pravidelnou částkou 100 milionů korun i v dalších letech.

Foto ilustrační MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24