QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Město Touškov zavádí novinku! Je prvním městem se sdílenými elektrovozy

05.04.2024 12:41

Město Touškov je prvním městem v České republice, které bude nabízet městské elektrovozy pro sdílení s občany. Jedná se o zcela novou a unikátní službu pro veřejnost.

Město Touškov elektroauto_0424_PK (1)

„Plzeňský kraj se opět ukazuje jako kraj, který je plný inovací a nových myšlenek. Já vám i společnosti, která tento projekt zajišťuje, za to děkuji, protože si myslím, že nejde jen o tu samotnou službu, ale jde i o to, abychom nějakým způsobem dokázali změnit myšlení lidí, že ne všechno musíme vlastnit. Že nemusíme mít vlastní dům, vlastní byt, že existuje nájemní bydlení. Že nemusíme mít všichni auto, ale že ho můžeme sdílet. Že nemusíme mít všichni doma elektrárnu, ale můžeme sdílet i elektrické napětí," řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Vybraný vůz si uživatelé půjčí od 1. července 2024 na stálém a dobře známém místě opatřeném dobíjecí stanicí. Služba pro občany je zpoplatněna. Město Touškov v prvních třech měsících nabízí službu zapůjčení vozu svým občanům za zaváděcí cenu 100 Kč/hod.

„Spolu s firmou e-community jsme připravili projekt odpovídající trendy stylu moderní doby kombinující nároky samospráv na provoz vozů společně s možností zapůjčit tyto vozy občanům mimo provozní čas úřadu. Jedná se o pilotní projekt, kdy registrovaní uživatelé (občané) si prostřednictvím kalendáře a rezervačního systému přehledně v chytré aplikaci PEOPLECAR zamluví auto na potřebný den, čas a dobu,“ popsala novou službu pro občany starostka města Kateřina Duchková.

Smlouvu s PeopleCar je uzavřena na jeden rok. „Zatím plánujeme půjčovat jeden pětimístný a jeden sedmimístný vůz. Lidé by je mohli využívat například na cestu k lékaři a na nákupy. Cílíme na mladé i na seniory, kteří se tak nemusí starat o STK, pojištění, výměny dílů a kapalin a další. V případě vyššího zájmu flotilu rozšíříme," doplnila starostka Kateřina Duchková.

Zájem o obdobnou službu už mají desítky měst. Například Tachov a Písek. Jen v Plzeňském kraji o ní jedná pět obcí a službu chtějí také společenství vlastníků bytů a developeři v místech, kde je málo parkovacích míst a v horách, například v Jeseníkách - v Loučné a v Šumperku.

„Toto je myslím jeden z projektů, který, což pevně věřím, bude občanům a obci dobře sloužit, a navíc může dokázat veřejnosti, že sharing jakýchkoli věcí je záležitost, která nás může posunout dopředu. Že dokáže být šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale především k naší peněžence,“  dodal hejtman Rudolf Špoták.

Foto PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24