QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Městští strážníci ze Čtyřky mají nová horská kola. Denně na nich urazí desítky kilometrů – FOTKY

20.03.2024 10:41

Dvě nová horská kola a alkohol tester s mobilní tiskárnou dnes obdrželi strážníci ze čtvrtého plzeňského obvodu od zástupců Čtyřky.

strážníci na Čtyřce nová kola_0324_ÚMO4 (3)
strážníci na Čtyřce nová kola_0324_ÚMO4 (3)strážníci na Čtyřce nová kola_0324_ÚMO4 (2)strážníci na Čtyřce nová kola_0324_ÚMO4 (1)

Dvě nová horská kola nahradí již nevyhovující stroje. Strážníci kola využívají často, zejména při provádění kontrol v parcích. Za jedenáctihodinovou službu ujedou desítky kilometrů.

„Městská policie v Plzni zavedla cyklohlídky v roce 1999, tedy před 25 lety. Strážníci z Doubravky patřili mezi první, kteří je v terénu začali naplno využívat. Denně strážníci urazí na kolech i 50 km. Jízdní kola pomáhají strážníkům udržovat se ve fyzické kondici,“ prozradil velitel Městské policie Plzeň Ing. Petr Nováček.

Strážníci ze Čtyřky mají k dispozici celkem 4 horská kola a 2 elektrokola. Využívají je především v místech, která jsou autem těžko dostupná nebo tam auta nesmějí. Velmi často se strážníci vydávají na kolech do Lobezského parku nebo do Špitálského lesa. Jezdí s nimi ale také po okrajových částech a po celém území Přírodního parku Berounka, které patří do obvodu.

„Strážníci jsou blíž k občanům. Když jedou na kolech, snáze je lidé zastaví a svěří se s problémy, které je v dané oblasti trápí. Je to velmi přínosné,“ dodává místostarosta MO Plzeň 4 Zdeněk Mádr.

Kromě kol městským strážníkům předali místostarostové Zdeněk Mádr a Václav Beran také alkohol tester s mobilní tiskárnou. Díky tomu tak mají alkohol tester obě motorizované hlídky, což je pro činnost strážníků velmi důležité.

Právě strážníci totiž také mohou kontrolovat hladinu alkoholu v dechu. Jednak v případech, kdy podnapilý člověk například řídí auto nebo vykovává činnost, při které by mohl být ohrožen život, zdraví nebo majetek někoho jiného. Také pokud je takový člověk nebezpečný sám sobě nebo jde o mladistvou osobu. Městská policie také spolupracuje se sociálním odborem a OSPODem.

Rekord zaznamenali strážníci ze Čtyřky letos v lednu. „Muž silně opojený alkoholem usnul v trolejbusu a probudit ho bylo značně obtížné. Nakonec se nám to podařilo a za naší notné podpory vůz opustil. Neudržel se však sám na nohou. Namísto cesty na záchytku absolvoval cestu se záchranáři do nemocničního zařízení. Když muži dali strážníci následně dýchnout, nestačili se divit. Při dechové zkoušce vykázal přístroj závratných 5,51 promile, což je život ohrožující hodnota,“ sdělila mluvčí Městské policie Plzeň Jana Pužmanová.

Městský obvod Plzeň 4 se na obnově vybavení strážníků finančně podílí, za jízdní kola a alkohol tester s tiskárnou zaplatil celkem 96 600 korun.

Foto ÚMO 4

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24