QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Meteorologové ČHMÚ varují před mrazem. Výstraha platí i pro Plzeňský kraj

25.03.2024 13:00

V úterý k ránu by se dle meteorologů měly případné mrazy zmírňovat.

mrazik_prvni_foto QAP

Výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Mráz ve vegetačním období platí v Plzeňském kraji od pondělí 25.3.2024 21:00 do úterý 26.3.2024 06:00.

V pondělí večer a v noci na úterý může teplota především v jihozápadních a severních Čechách, na Českomoravské vrchovině, na severovýchodě Moravy a ve Slezsku.

„Pokračuje rozkvět ovocných stromů, především meruněk, broskvoní, slivoní a třešní v nadmořských výškách až do 450 m. V pondělí večer a v noci na úterý může teplota klesnout až na -2 °C, v údolích až na -4 °C. Při déletrvajícím mrazu může dojít k poškození kvetoucích stromů. V úterý k ránu se budou případné mrazy zmírňovat,“ uvádí meteorologové.

Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu radí použít ochranné prostředky.

„V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem Slunce), nebo dýmování/zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů,“ doporučuje ČHMÚ.

Na horách za posledních 24 hodin napadlo nejčastěji mezi 5 a 10 cm nového sněhu. „Nejvíce sněhu, až kolem 20 cm, připadlo na hřebenech Šumavy a Krkonoš. Sněžení dnes bude postupně slábnout a později ustane,“ dodávají meteorologové.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24