QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na úřad Jedničky lze vyrazit i s občankou v mobilu

17.03.2024 15:38

Elektronickým občanským průkazem se lidé prokáží i na ÚMO Plzeň 1. 

edoklady_Zdroj Ministerstvo vnitra ČR

„Možnost prokázat se elektronickým průkazem je dalším z kroků postupné digitalizace státní správy a já jsem ráda, že se nám aplikaci podařilo zprovoznit už nyní. Určitě to přispěje k tomu, aby byl úřad občanům přístupnější,“ uvedla tajemnice ÚMO Plzeň 1 Barbora Koželuhová. 

Plastový občanský průkaz tedy lidé mohou nechat doma a přijít na úřad Jedničky jen s eDokladem ve svém mobilním telefonu. „Týká se to zejména agendy evidence obyvatel, Czech Pointu, sociální péče, přestupkového řízení, místních poplatků, stavebního úřadu a dalších,” uvádí vedení obvodu.

Na elektronické ověřování tzv. eDokladů mají úředníci k dispozici speciální aplikaci, kterou se na začátku března podařilo zprovoznit za podpory Správy informačních technologií města Plzně. A to nad rámec toho, co ukládá zákon, který úřadům obcí prvního stupně stanovil termín 1. ledna 2025. 

Více jsme psali ZDE.

Stále jsou však situace, kdy se lidé bez klasického plastového dokladu neobejdou. Např. při změně trvalého bydliště, kdy je na kartičce nutné odstřihnout roh a zneplatnit ji. Stejně tak je to třeba při svatbě.

Foto ilustrační Ministerstvo vnitra ČR 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24