QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nivě Nemanického potoka na Domažlicku šetrná péče prospívá – FOTKY

21.03.2024 9:37

Niva Nemanického potoka je součástí evropské soustavy chráněných území Natura 2000 a leží v I. a II. zóně chráněné krajinné oblasti Český les. Představuje jedno z největších a nejcennějších území v Plzeňském kraji a oázu v zemědělské krajině pro rostliny a živočichy, kteří vlivem okolního intenzivnějšího hospodaření přišli o svůj životní prostor.

koseni_Nemanice_Marketa_Kasparova
koseni_Nemanice_Marketa_Kasparovahýl rudý_Václav Bystřickýjeřáb_nemanická niva_Marketa kasparovaniva nemanickeho potoka_ Daniela HlinkováNemanicka niva_Katerina Markovaprstnatec pleťový_Marketa kašparovardest alpsky_Ivona Matejkovatuzebnikove lado v Nive Nemanickeho potoka_Katerina Markova

O evropsky významnou lokalitu Niva Nemanického potoka pečuje Agentura ochrany přírody a krajiny ve spolupráci s většinovým vlastníkem pozemků, který zde hospodaří šetrnými zemědělskými postupy. Výsledky tříleté studie, která se zaměřila na kvalitu vody a půdy, ukazují, že se zde snížila koncentrace dusíku i eroze půdy.

„Při péči o zdejší louky jsme navázali na tradiční hospodaření původních obyvatel a díky více než desetileté spolupráci s většinovým vlastníkem se nám daří obnovovat pestrost zdejší krajiny. Podmáčené louky, mokřady a rašeliniště jsou nyní domovem velkého množství chráněných druhů rostlin. Můžeme tu spatřit prstnatec májový, prstnatec pleťový, rdest alpský, vachtu trojlistou nebo ostřici blešní. Žije zde například chřástal polní, hýl rudý, ale také vzácný mravenec rašelinný,“ říká Tomáš Peckert z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Nebezpečí však představuje intenzivní zemědělské hospodaření na polích na sousedních polích. Zvýšený přísun živin do území by mohl způsobit změnu přirozeného druhového složení. Hospodaření na těchto pozemcích se proto s ohledem na cennou přírodu zdejších luk upravilo.

„Na orné půdě v okolí Nivy Nemanického potoka používáme moderní agrotechniku s pásovou přípravou půdy a přesným setím. V těsném okolí nivy ponecháváme ochranné travní pásy. Snažíme se tak maximálně zabránit půdní erozi a splachům z polí,“ uvedl většinový vlastník pozemků Štěpán Bečvář.

Ukázalo se, že tento přístup krajině prospívá. Vyplývá to z výsledklů tříleté studie Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půd, která zjišťovala vliv okolního zemědělského hospodaření na kvalitu vody a půdy přímo v evropsky významné lokalitě. Výsledky prokázaly, že zvolená opatření jsou funkční. Zatravněním plochy došlo k trojnásobnému snížení koncentrace nitrátové formy dusíku oproti orné půdě. Zatravnění také brání erozi půdy, která vnáší do nivy další živiny. Na kvalitu vody díky navrženým opatřením nemělo hospodaření negativní vliv.

Foto AOPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24