Od prosince budou v Českém lese jezdit modernizované vlaky

31.03.2023 8:04

České dráhy, Plzeňský kraj a organizátor veřejné dopravy POVED představil nové nízkopodlažní jednotky RegioNova, které budou v provozu na tratích na Domažlicku a Tachovsku.

Regionova_0323_ČD

V oblasti Český les bude jezdit celkem šest modernizovaných motorových jednotek RegioNova. Na co se mohou cestující těšit? Modernizace spočívá v zavedení Wi-Fi, elektrických zásuvek a USB portů, vylepšeného informačního systému, sčítače cestujících a rekonstrukce interiéru.

Modernizovaným vlakem se můžete svézt od prosince letošního roku v okresech Domažlice a Tachov. Konkrétně se jedná o linky P32 (Holýšov – Staňkov – Horšovský Týn – Poběžovice) a P33 (Domažlice – Poběžovice – Bělá nad Radbuzou – Bor - Tachov).

Vlaky nahradí na linkách P32 a P33 motorové vozy 810 z 80. let minulého století. Motorové jednotky RegioNova vznikly rekonstrukcí právě těchto vozů, nově jsou nízkopodlažní. RegioNovy budou v jednotném nátěru Plzeňského kraje.

RegioNova bude jezdit na železnicích Plzeňského kraje pouze omezenou dobu, do 5 let se očekává nahrazení modernějšími vlaky. „Nejpozději v roce 2028 budou jednotky RegioNova nahrazeny modernějšími motorovými vozy Stadler RS1, které budou mít lepší jízdní vlastnosti a zvýší komfort cestování v oblasti Českého lesa,“ řekl náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro dopravu Pavel Čížek.

Vozy RS1 jsou již v Česku provozovány pod třídou 841 a u Českých drah pod jménem RegioSpider. Desítky těchto vozů jezdí po regionálních drahách napříč Českem pod různými dopravci.

Foto České dráhy

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT