QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Opilý cizinec ujel několik kilometrů v protisměru po dálnici D5

19.03.2024 12:21     20.03.2024 13:30

Protiprávní jednání řidiče bylo kriminalisty právně kvalifikováno jako obecné ohrožení a ohrožení pod vlivem návykové látky.

89letý protisměr_D5_0523_PČR (1)

„Včerejšího dne jsme okolo desáté hodiny večer přijali na linku tísňového volání hned několik oznámení od řidičů jedoucích po dálnici D5 ve směru jízdy na Prahu, že se na dálnici setkali v jejich směru jízdy s osobním vozidlem, které jelo v protisměru – tedy ve směru jízdy na Rozvadov,“ uvedla v úterý 19. března mluvčí policie Pavla Burešová.

Na dálnici vyjelo ihned několik policejních hlídek, kterým se podařilo řidiče tohoto osobního vozidla zastavit, a to v úseku 108. km.

„Provedenou dechovou zkouškou bylo zjištěno, že pětatřicetiletý řidič cizí státní příslušnosti je pod vlivem alkoholu – při první dechové zkoušce u něj byla detekována hodnota 2, 38 promile, při druhé ještě vyšší, a to 2, 7 promile,“ řekla Burešová.

Řidiče vozidla eskortovali policisté na policejní služebnu, umístili do policejní cely a dnes s ním budou provádět řadu procesních úkonů. Tachovští kriminalisté, kteří se tímto případem zabývají, toto jednání kvalifikovali jako obecné ohrožení a ohrožení pod vlivem návykové látky.

„Zároveň policisté z odboru cizinecké policie provádí potřebné úkony se spolujezdcem řidiče tohoto vozidla, rovněž cizincem, který u sebe neměl žádné doklady totožnosti, a proto byl převezen na služebnu cizinecké policie. Jelikož i on byl pod vlivem alkoholu, museli jej policisté nejprve umístit do policejní cely,“ uvedla mluvčí policie. Národnost cizinců policie oficiálně neuvedla.

S největší pravděpodobností se mohl řidič pohybovat na dálnici již od 92. km u Plzně a v protisměru tak mohl ujet 16 km. Naštěstí se tato jeho jízda obešla bez dopravní nehody, nevyžádala si tedy ani žádné zranění, za což mohla i duchapřítomnost ostatních řidičů, kteří dokázali na tuto nečekanou a obzvlášť nebezpečnou situaci velmi rychle a správně zareagovat.

„Závěrem bychom chtěli poděkovat řidičům nejenom za to, že nám tuto věc ihned oznámili, ale i za to, že nám nabídli své záznamy z palubních kamer,“ uzavřela Burešová.

AKTUALIZACE:

„Dnešního dne jsme zahájili trestní stíhání 35letého muže jako obviněného ze zločinu obecného ohrožení. V rámci trestního řízení vyšlo najevo, že během své jizdy v protisměru minul tento řidič na dálnici D5 nejméně 41 vozidel. Trestní stíhání obviněného probíhá na svobodě," aktualizovala ve středu 20. března policie.

Foto ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24