QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Plzeňští strážníci dostali ocenění. Přečtěte si o jejich mimořádných činech

12.04.2024 13:37

Strážníci a zaměstnanci městské policie si převzali věrnostní ocenění za dlouholetou službu a mimořádné činy. Přečtěte si jejich příběhy.

ocenění strážníci_0424_MPP (2)
ocenění strážníci_0424_MPP (2)ocenění strážníci_0424_MPP (3)ocenění strážníci_0424_MPP (1)

V úterý 9. dubna 2024 dopoledne se u příležitosti 32. výročí vzniku Městské policie Plzeň konal na radnici slavnostní ceremoniál. Strážníci a zaměstnanci městské policie obdrželi stužky za záchranu životů, mimořádné činy a statečnost, věrnostní stužky za dlouholetou práci pro město a také Medaili cti.

Slavnostni se zúčastnil primátor města Plzně Roman Zarzycký, člen Rady města Plzně pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Jiří Winkelhöfer, velitel městské policie Petr Nováček a další hosté z řad Policie ČR a Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

„Velmi si vážím práce každého strážníka, kteří to v ulici mnohdy nemají snadné. Všem městským policistům děkuji za to, že se ujali služby právě pro město Plzeň. Nejen, že zajišťují bezpečnost v našem městě, ale také pomáhají lidem a zachraňují životy. Jsou to mimořádné činy, které si zaslouží mimořádné ocenění,“ říká primátor města Plzně Roman Zarzycký.

„Jsem přesvědčen, že městská policie je v mnoha případech první na místě události nebo zásahu a její rychlost a rozhodnost jsou klíčové pro úspěšné vyhodnocení situace. Jsem hrdý na naše strážníky, kteří to tak skvěle zvládají. Chtěl bych poděkovat všem složkám IZS, městu Plzeň za dosavadní spolupráci a přál bych si, abychom byli nadále jejich profesionálním partnerem při dalším působení," uvedl Petr Nováček, velitel městské policie.

Stužku za záchranu života si převzali:

strážníci Dopravní skupiny a služebny Střed Miroslava Suchá, Martin Sýkora a Marek Nesnídal za záchranu malého batolete.

  • V úterý 20. června loňského roku po poledni vběhla na služebnu v Dominikánské ulici mladá žena s bezvládným dítětem v náručí, které nedýchalo. Strážníci si jej okamžitě převzali a začali s poskytováním první pomoci. Mezitím, co se snažil jeden strážník uvolnit dýchací cesty, jeho kolegyně popsala operátorce tísňové linky stav dítěte a řídila se jejími pokyny. Po pár prodýchnutí začalo dítě samo dýchat, mrkat a hýbat se.

strážníci Kateřina Raitmayerová a Jaroslav Dvořák, a to za záchranu seniorky, která po několik dnů zůstala s poraněnou nohou uvězněná ve vlastní koupelně. K ženě, jíž potřebovala akutní pomoc, se museli strážníci dostávat oknem.

  • Obavy, které projevila všímavá sousedka o seniorčino zdraví, se ukázaly jako oprávněné, když ji objevili vyděšenou bezmocně sedět u vany. Nemohla vstát a stěžovala si na urputnou bolest nohy. Strážníkům se ženu povedlo uklidnit a odvedli ji do obývacího pokoje. Zde ji přikryli dekou, aby ženu udrželi v teple, postarali se o ni a zavolali zdravotnickou záchrannou službu, která ji po nezbytném vyšetření převezla do nemocničního zařízení.

Rozdány byly dále stužky za mimořádný čin. Převzít si je přišli:

strážníci operačního oddělení městské policie Miroslav Vildman a Petr Voldřich, za rychlé a správné vyhodnocení nebezpečné situace.

  • V kolejišti na trati ve směru Plzeň – České Budějovice ležel opilý mladík. Díky efektivní koordinaci strážníků v terénu dorazily hlídky na místo v pravý čas a zachránily ho. Muž unikl smrti doslova jen o vlásek.

strážníci služebny Bory, Tomáš Holeček, Jindřich Březina a Richard Mařík.

  • Ti dne 8. září zadrželi v Technické ulici na Borech agresivního muže, který brutálně napadl malé dítě, a předali ho Policii ČR. Chlapec měl viditelná krvácivá poranění na hlavě, obličeji, pažích a nohách. Po umístění do služebního vozidla se chlapce ihned ujal jeden z nich a poskytl mu prvotní ošetření. Plačícího chlapečka uklidňoval až do příjezdu přivolané zdravotnické záchranné služby.

strážník Pavel J., za rychlý a profesionální zásah vůči zdrogovanému motorkáři.

  • 6. listopadu během hlídkové služby v Liticích narazil strážník na podezřele jedoucího motorkáře. Bez jakéhokoliv zaváhání se proto za ním vydal. Řidič se mu ale snažil zběsilou jízdou uniknout a zcela ignoroval výzev k zastavení. Při jízdě prašnou cestou směrem na Valchu jezdec nezvládl levotočivou zatáčku a se strojem havaroval. Nicméně ani nehoda ho nezastavila a ve svém útěku pokračoval pěšky. Pavel Jiras muže opakovaně vyzýval, aby zastavil, muž začal znenadání hledat něco po kapsách a otáčet se k němu. Nakonec motorkáře zastavila služební zbraň a hrozba, že ji strážník použije. Muž skončil vzápětí v poutech. Později se ukázalo, že měl hned několik pádných důvodů, proč ujížděl. Kromě při testu zjištěné přítomnosti drog v těle, měl blokované řidičské oprávnění, „áčko“ na motorku si vůbec neudělal a registrační značky na stroj neseděly. Celou záležitost si převzala k šetření státní policie.

Stužku symbolizující statečnost si zasloužil:

strážník Michal Weber.

  • V říjnu minulého roku se ukázal jako odvážný muž, který se nebojí zasáhnout i mimo pracovní dobu, i když mu hrozilo nebezpečí. Společně s přáteli se vydal do jednoho z podniků v Plzni, kde se stala nečekaná událost. Dvě ženy vběhly dovnitř, jedna z nich křičela, že slyšela výstřel venku. Michal okamžitě vyšel ven a spatřil skupinu čtyř agresivních mužů. Jeden z nich dokonce vytáhl basebalovou pálku a namířil ji proti Michalovi. Díky jeho odvaze a chladné hlavě se mu podařilo situaci uklidnit a počkat na příjezd státní policie.

Medaili cti byla udělena plk. Pavlu Musilovi z Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje za dlouhodobou spolupráci při zajišťování veřejného pořádku a významné zásluhy v oblasti prevence ochrany majetku.

 

Foto MPP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy