QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

První jarní víkend přinese ochlazení. Jak bude na západě Čech?

22.03.2024 18:07

Zatímco v týdnu jsme si užívali jarní teploty, víkend má přinést ochlazení. V neděli teploty spadnou pod deset stupňů a v příštím týdnu by měly být některé noci opět mrazivé.

pocasi

Konec pracovního týdne je v Plzeňském kraji ve znamení celkem vysokých teplot, i když ve čtvrtek odpoledne zasáhl Plzeňsko a některé oblasti regionu vydatný déšť. Také páteční ráno bylo na některých místech velmi chladné, například v Tachově naměřili -0,5 °C.

Teplá bude ještě i noc z pátku na sobotu. V sobotu už se ale ochladí, s ještě výraznějším poklesem teplot ale musíme počítat v neděli. „Noc na sobotu bude i na západě teplejší. Teploty se budou pohybovat nejčastěji v rozmezí 9 až 5 °C. Pak se ale budou ranní teploty zase snižovat a v noci na pondělí opět ojediněle spadnou i pod bod mrazu,“ uvádí aktuálně Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V sobotu se vyšplhají teploty v Plzeňském kraji ještě přes desítku. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí od 10 do 13 °C, na horách mezi 6 až 9 °C. Odpoledne už ale přijde ochlazení.

Neděle bude ve znamení studené fronty, v polohách nad 600 m, ráno a večer můžeme očekávat i srážky smíšené nebo sněhové. Očekávají se nejvyšší denní teploty od 4 do 8 °C. V pondělí pak bude oblačno s teplotami do 10 °C a v úterý už bude tepleji, teploty od 10 do 14 °C.

Noční mrazíky ještě nekončí. Teploty pod nulu mají znovu klesnout po víkendu. „Nejchladnější bude noc na úterý a úterní ráno, kdy teplota spadne pod nulu na celém území Česka. Je tedy pravděpodobné, že meteorologové znovu přistoupí k vydání výstrahy před mrazem ve vegetačním období,“ doplnili aktuálně meteorologové.

Český hydrometeorologický ústav sleduje i vývoj teplot ve srovnání s předchozími roky. A už teď mluví o nadprůměrných březnových teplotách. „Po extrémně teplém únoru se rýsuje další teplotně nadprůměrný měsíc. Zatím posledním měsícem s teplotou nižší, než je průměr let 1991–2020 byl květen 2023. Průměrná teplota většiny dosavadních březnových dnů se pohybovala nad dlouhodobým průměrem. Celková měsíční odchylka teploty vzduchu od normálu 1991–2020 zatím činí +3 °C,“ uvádí ČHMÚ.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24