QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Rokycanští již mohou na městském úřadě využívat elektronický občanský průkaz

10.04.2024 13:31

Městský úřad Rokycany uznává od dubna 2024 elektronický občanský průkaz.

Kašna_Masarykovo náměstí

Mobilní aplikace eDoklady je ke stažení od soboty 20. ledna 2024. Od pondělí 22. ledna začaly elektronickou občanku uznávat první úřady, většina z nich včetně policie ale má takovou povinnost až od července. Lidé se mohou "občankou v mobilu" prokazovat při vyřizování svých záležitostí už od března na příklad na úřadech Magistrátu města Plzně - psali jsme ZDE.

Od dubna ji s předstihem začal uznávat i Městský úřad Rokycany.

Aplikace eDoklady je ke stažení v obchodě App Store a Google Play. Elektronická občanka je alternativou k plastové kartičce, která zůstává nadále platná.

"Pro zřízení elektronické občanky je potřeba některá forma digitální identity, například bankovní identita. Ověření bude zabezpečené číselným PINem o délce čtyř až osmi znaků. Funguje i ověření otiskem prstu nebo obličejem, ale PIN musíte stejně zadat pro případ, že by biometrické ověření selhalo. Při ověření je třeba mít zapnutý bluetooth," připomíná mluvčí města.

Zřízení elektronické občanky předpokládá, že občan má platný plastový občanský průkaz. Z evidence občanských průkazů si aplikace po přihlášení stáhne fotografii a podpis, v podobě, jak je máte na občance.

Veškeré informace k e-dokladům, včetně návodu k instalaci mobilní aplikace naleznete ZDE.

Foto ilustrační město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24