QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Studenti SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara v Plzni od začátku roku září na soutěžích napříč obory

18.03.2024 14:49

Střední průmyslová škola strojnická a Střední odborná škola profesora Švejcara v Plzni nabízí vzdělávací programy složené z ekonomických, strojírenských, ale i humanitních předmětů. Své studenty škola připravuje jako konkurenceschopné, respektované i respektující budoucí zaměstnance nebo podnikatele. Studenti jsou už v průběhu studia úspěšní v soutěžích napříč obory.

aj zkoušky_0324_zdroj spstrplz
aj zkoušky_0324_zdroj spstrplz2. místo v soutěži AJ_zdroj spstrplzNejvyšší ocenění v Technické olympiádě Plzeňského kraje (1)Nejvyšší ocenění v Technické olympiádě Plzeňského kraje (2)Nejvyšší ocenění v Technické olympiádě Plzeňského kraje (3)Nejvyšší ocenění v Technické olympiádě Plzeňského kraje (4)Nejvyšší ocenění v Technické olympiádě Plzeňského kraje (5)Nejvyšší ocenění v Technické olympiádě Plzeňského kraje (6)Nejvyšší ocenění v Technické olympiádě Plzeňského kraje (7)Nejvyšší ocenění v Technické olympiádě Plzeňského kraje (8)Markéta Brušáková ze třídy 2PLH a Vojtěch Kvídera ze třídy 2STA.KOVO JUNIOR STROJNÍ MECHANIK REGIONÁLNÍ KOLO DOMAŽLICE (1)KOVO JUNIOR STROJNÍ MECHANIK REGIONÁLNÍ KOLO DOMAŽLICE (2)KOVO JUNIOR STROJNÍ MECHANIK REGIONÁLNÍ KOLO DOMAŽLICE (3)KOVO JUNIOR STROJNÍ MECHANIK REGIONÁLNÍ KOLO DOMAŽLICE (5)KOVO JUNIOR STROJNÍ MECHANIK REGIONÁLNÍ KOLO DOMAŽLICE (4)KOVO JUNIOR STROJNÍ MECHANIK REGIONÁLNÍ KOLO DOMAŽLICE (6)KOVO JUNIOR OBOR OBRÁBEČ KOVŮ REGIONÁLNÍ KOLO 6.3. 2024

Rozvíjet schopnosti, budovat týmového ducha a nabývat nové zkušenosti mohou studenti i díky nejrůznějším soutěžím, kurzům a projektům, do kterých se škola aktivně zapojuje. Od začátku nového roku uběhlo jen několik týdnů, ale studenti SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara v Plzni nezaháleli a úspěšně svoji školu reprezentovali.

Hned na začátku nového roku se studentům SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara v Plzni velmi dařilo.

Ve čtvrtek 11. ledna se v kampusu ZČU uskutečnilo již popáté finálové kolo soutěže KONTEXT, krajské online soutěže v porozumění anglickému odbornému textu. Školu reprezentovalo hned několik studentů. Nejlepší výkon předvedl Tomáš Zíka, který se utkal ve své kategorii s dalšími čtyřmi finalisty před trojčlennou porotou. V této tvrdé konkurenci obsadil krásné 2. místo.

S anglickým jazykem souvisí i další úspěch. Na konci ledna se ve velké aule SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara konalo slavnostní předání certifikátů účastníkům Cambridgeských zkoušek. Testování se účastnili žáci převážně ze čtvrtých ročníků. Úroveň B1 (PET) složilo 63 žáků, 22 z nich dosáhlo úrovně B2. Úroveň B2 (FCE) složilo 25 žáků, 6 z nich dosáhlo úrovně C1.

Nejvyšší ocenění v Technické olympiádě Plzeňského kraje získali studenti oborů Strojírenství a Mechatronika-robotika. Jiří Lüftner (3STB) a Jan E. Duchek (2STB) získali na začátku února pomyslnou zlatou medaili za rádiem řízený model lodi s parním pohonem vlastní konstrukce a v první (nejvyšší) oceněné skupině se s nimi ocitli i výrobci a zlepšovatelé parádní černozlaté metalové kytary Jakub Hauer a Filip Starove (3ME).

V polovině února reprezentovali školu v okresním kole konverzační soutěže v anglickém jazyce vítězové školního kola Markéta Brušáková ze třídy 2PLH a Vojtěch Kvídera ze třídy 2STA. Studenti berou účast v soutěžích jako cennou zkušenost.

„V soutěži jsem skončila na 7. místě. I když to není vysoké umístění, jsem ráda za tuto zkušenost. A navíc být na 7. místě, když většina soupeřů byla z gymnázií, není zas tak špatné,“ zhodnotila Markéta. I Vojta je za tuto zkušenost rád. „Musím uznat, že konkurence byla veliká, ale jsem rád, že jsem se zúčastnil. Byla to určitě velmi dobrá zkušenost.“

V únoru školu reprezentovali i studenti oboru Strojní mechanik, kteří se vydali do Domažlic, kde se konalo regionální kolo soutěže ,,KOVO JUNIOR". Miroslav Březina se umístil na třetím místě a postoupil do celostátního kola a Adam Hermach skončil na šestém nepostupovém místě. Ve velké konkurenci letošního ročníku se jedná o parádní výsledky.

Hrdě a s úspěchem reprezentovali studenti svoji školu i v březnu. „Dne 6. března pořádala naše škola v Centru praktické výuky regionální kolo soutěže ,,KOVO JUNIOR" obor Obráběč kovů,“ říká ředitelka školy Jarmila Konopová.

Soutěž se skládala ze dvou úkolů, praktického a teoretického. Teoretický obsahoval vědomostní test a proměření a okótování součásti a v praktickém úkolu bylo třeba zhotovit součást dle přiložené výkresové dokumentace. Hodnotila se nejen přesnost, ale i vzhled.

„Máme radost, že i v této soutěži naši studenti uspěli. Na prvním místě s postupem do celostátního kola skončil Štěpán Kolomazník a na šestém, nepostupovém místě Matěj Hodan,“ doplnila ředitelka školy.

Novinkou letošního roku je, že SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara v Plzni spustila YouTube kanál, kde už nyní můžete vidět videa o škole a spolupracujících firmách, které školu podporují.

Foto SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24