SZPI zadržela zásilku zeleného čaje z Číny s koktejlem pesticidů

07.01.2019 18:38

Doslova koktejl pesticidů obsahovala obří zásilka zeleného čaje z Číny, kterou se podařilo zadržet inspketorům Státní zemědělské a potravinářské inspekce spolu s celníky.

zelený čaj

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce ve spolupráci s celníky nevpustili na český trh zásilku čaje z Číny. Inspektoři zásilku nejprve zajistili v celním prostoru letiště z důvodu odběru vzorků pro laboratorní analýzu. Výsledky rozborů čaje s názvem Green Snail prokázaly, že čaj překračuje maximální povolené limity u tří typů pesticidů.

"Rozbor laboratoří SZPI ve vzorku čaje stanovil koncentraci pesticidu acetamiprid na 0,11 miligramů na kilogram (mg/kg, maximální povolený limit je 0,05 mg/kg); pesticidu imidacloprid na 0,14 mg/kg (maximální povolený limit je 0,05 mg/kg); a pesticidu tolfenpyrad na 0,081 mg/kg (maximální povolený limit je 0,01 mg/kg)," uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Dodavatelem čaje z Číny je společnost Hunan Runtang Trading Co. Ltd. a dovozcem do ČR je společnost AMANA s.r.o.

Vzhledem k nedodržení limitů pro přítomnost pesticidů rozhodli inspektoři SZPI o nevpuštění zásilky do vnitřního trhu EU a nedošlo tak k ohrožení zdraví spotřebitelů.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy