V Plzni uctili památku válečných veteránů, v sadech je výstava - FOTKY

11.11.2022 18:34

11. listopad  je celosvětově uznávaným Dnem válečných veteránů. Dnes si ho přípomínali i v Plzni. Vlčí máky se tak objevily například ve Smetanových v sadech.

veterani 7

Květy vlčího máku "zaplavily" Plzeň, sbírkové kasičky ke Dni válečných veteránů se objevily na desítkách míst. Zakoupením červeného květu vlčího máku lidé mohou přispět na přímou pomoc veteránům a na zaznamenávání jejich příběhů. Současně je pod Velkým divadlem ve Smetanových sadech připravena průřezová výstava příběhů pamětníků. K vidění bude do 20. listopadu.

Ke Dni válečných veteránů se v Plzni uskutečnila celá řada vzpomínkových akcí, kterých se zúčastnili představitelé města i jednotlivých obvodů. Primátor Roman Zarzycký, jeho náměstek Aleš Tolar a radní Eliška Bartáková zasadili ve Smetanových sadech květy vlčího máku, které se staly symbolem a projevem úcty válečným veteránům.

 

V letošním roce nově připomíná tento významný den i speciální nasvícení katedrály sv. Bartoloměje na náměstí Republiky. Plzeňané mohou červeně zbarvenou katedrálu vidět ještě dnes a v sobotu 12. listopadu večer. Den válečných veteránů si každoročně připomíná i Patton Memorial Pilsen, v sobotu se uskuteční speciální prohlídky ve spolupráci s Klubem 4. obrněné divize Plzeň a Divadlo J. K. Tyla připravilo doprovodný program v podobě ukázek z připravovaného muzikálu Kozí válka.

Den válečných veteránů se slaví celosvětově 11. listopadu u příležitosti konce první světové války. Květy vlčího máku pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě a staly se proto symbolem tohoto svátku.

Pavel Bosák, první náměstek primátora pro oblast technickou, položil květiny u památníku Československých legionářů před 20. základní školou v Brojově ulici. Radní města pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková pak uctila památku hrdinů a obětí válek u pomníku Obětem válek za svobodu a demokracii v parku na Homolce. Oba tyto pietní akty uspořádala Československá obec legionářská Plzeň a Krajské vojenské velitelství Plzeň, zúčastnila se jich řada představitelů vlády, Plzeňského kraje, městských obvodů, zástupci vojska, hasičů a policie, klubů vojenské historie, žáci základních škol a veřejnost. Nad památníkem několikrát proletěl letoun Aviatického klubu Plzeň.

foto: Magistrát města Plzně, Pamět národa

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT