Ve FN Plzeň očkují proti černému kašli. Situace je pod kontrolou, zní z Ministerstva zdravotnictví

17.03.2024 12:22

Nejúčinnější prevencí proti černému kašli a záškrtu je očkování, říkají odborníci. 

ilustrační foto - očkování

Během let 2018-2023 bylo v České republice nahlášeno celkem 3 436 onemocnění černého kašle, v letošním roce bylo k 12. březnu nahlášeno již 2 630 tohoto onemocnění! Zcela mimořádný je letošní vysoký výskyt u dětí ve věkové skupině 15-19 let. 

Zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných společností představili ve čtvrtek 14. března aktuální epidemiologickou situaci ohledně černého kašle, záškrtu a tuberkulózy. Situace je pod kontrolou, očkovacích látek i léčivých přípravků je dostatek, zaznělo na konferenci.

„Chtěl bych vyzvat především rodiče, aby nechávali očkovat své děti a překontrolovali dodržení termínů očkování dle očkovacího kalendáře. Očkování je základní prevencí a výrazněji ohroženými skupinami jsou kojenci a malé děti. Je proto nutné plně podporovat primovakcinaci i v rámci povinného očkování, která cílí právě na tyto ohrožené skupiny,” řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Dle odborníků jsou nejvíce ohroženou skupinou děti do jednoho roku života. Ministerstvo zdravotnictví proto přeočkování doporučuje také u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům.

„Onemocnění pertusí se v populaci vždy do určité míry vyskytovalo a vyskytuje. K současnému nárůstu černého kašle přispěla i pandemie onemocnění covid-19, kdy byla v důsledku restriktivních opatření omezena sociální interakce. I proto pozorujeme nárůst nemocnosti černým kašlem i v dalších státech Evropy a ve spolupráci s nimi situaci v celé EU monitorujeme,” řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Očkování je možné buď v očkovacích centrech nebo u praktických lékařů pro dospělé i děti a dorost.

„Očkovacích látek i léčiv je dostatek navzdory dočasným výpadkům dodávek a všichni, kdo mají zájem se očkovat, je mají k dispozici. Mimořádná dodávka dorazí také příští týden. Apelujeme na očkování a dodržování základních hygienických pravidel. Situace je v tuto chvíli pod kontrolou,” dodal ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

V Plzni očkuje FN Plzeň. „Očkovací centrum FN Plzeň provádí u dospělých osob vakcinaci proti černému kašli. Objednání je možné na telefonních číslech 377 401 145 nebo 377 401 146. Očkovací centrum FN Plzeň se nachází v areálu bývalé vojenské nemocnice FN-Bory, pavilon 61, 3. patro,” uvádí nemocnice.

Pertuse se jednoduše přenáší osobním kontaktem, proto Ministerstvo zdravotnictví apeluje také na dodržování základních hygienických opatření, mezi které patří časté mytí rukou vodou a mýdlem, zakrytí úst při kašlání, časté větrání a dezinfekce dotykových ploch.

„Jedná se o nepříjemné onemocnění, které často doprovází dávivý kašel, nicméně většinou nebývá důvodem k hospitalizaci. Apeluji zároveň na ohleduplnost každého z nás. Když se cítíme nemocní, nosme respirátor a dodržujme hygienická opatření,” doplnil předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP Pavel Dlouhý.

Foto ilustrační 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24