QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vody v Boleváku je nejvíce od června 2017. Kvalita vody je výborná, zní z magistrátu

18.03.2024 15:59

Do plného stavu ve Velkém boleveckém rybníku chybí jen pár centimetrů. Pomohly srážky, hospodaření na bolevecké soustavě i dopouštění přečištěné vody z řeky Berounky.

220916_Bolevak_dopousteni_voda_2

„Ukazuje se, že i člověk ve městě může žít v synergii s přírodou. Pro projekt dopouštění vody jsem hlasoval už v minulé koalici, i proto mám nyní radost, že se přes některé původní skeptické názory ukázalo, že systém v kombinaci se srážkami funguje a má smysl,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

K pondělku 18. března chybí do plného stavu ve Velkém boleveckém rybníku 14 centimetrů. „V létě roku 2022 chyběl v Boleváku více než metr vody. Mám velkou radost, že nám pomohla příroda více, než jsme doufali, a že nemuselo být napouštěcí zařízení v plném provozu po celou dobu. Představa zcela plného rybníka se nyní jeví dost reálná,“ podotknul náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar s tím, že čerpací zařízení zůstane v pohotovosti i nadále, kdyby se opakovala suchá léta.

Od roku 2022, kdy je napouštěcí zařízení v provozu, se načerpalo okolo 450 tisíc kubíků vody, nejvíce pak v loňském roce.

„Podstatná část vody přibyla také díky hospodaření na bolevecké soustavě. Část vody spadla ve formě srážek, část vody se dostala do rybníka prameny. Pomohlo také, že se voda nevsakovala do podloží a výpar v loňském roce nebyl tak velký,“ doplnil Martin Gregar, vedoucí Oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně, která se o bolevecké rybníky stará. Dodal, že kvalita vody je výborná.

Město Plzeň plánuje v nejbližší době také další investice do zlepšování této oblíbené a vyhledávané rekreační lokality.

„Začneme stavět stánek u pláže pod Bílou Horou, obměňovat a doplňovat mobiliář – umístíme nové lavičky u pointu na hrázi, vybudujeme novou převlékárnu na pláži pod Bílou Horou, odbahní se také Malý bolevecký rybník, u Kamenného rybníka se začne budovat bezbariérový vstup do vody a další,“ dodal Aleš Tolar.

Foto ilustrační plzen.eu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24