QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Regionální den železnice přivítají Chrást, Radnice a Stupno

12.09.2017 19:09

Oslavy nabídnou celodenní jízdy zvláštních parních vlaků a doprovodný program pro děti i dospělé. Chybět nebudou lokomotivy "Šlechtična“ ani "Prasátko“.

DSC_0073

Den železnice proběhne v Plzeňském kraji v sobotu 16. září na třech místech současně, a to v Chrástu, Stupně a Radnicích. Mezi Plzní a Rokycany nabízejí České dráhy svezení parním vlakem taženým lokomotivou "Šlechtična“, který vyjede z hlavního nádraží v 8.15 a do Chrástu přijede v 8.32. "Během dne dvakrát zamíří do Rokycan a zpět. Celodenní jízdy parního vlaku z Radnic ve směru do Stupna začínají v 8.24,“ sděluje mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Ve Stupně čeká návštěvníky vystoupení skupiny Medium, výstava vojenské a hasičské techniky, modelová železnice, prezentace muzea Výtopna Zdice a také možnost prohlédnout si stanoviště strojvedoucího lokomotivy "Prasátko“.

Návštěvníci Dne železnice v Radnicích se mohou svézt historickou drezínou. Připraven bude i Vláček Hráček, modelová železnice, bistrovůz s občerstvením, vystoupení skupiny Bodlák a také výstava historických automobilů.

V Chrástu se program odehraje od 16 hodin v areálu TJ Spartak. Slavnostní přivítání parního vlaku ze Stupna je naplánováno na 16.15. O hudební program se postará orchestr Oty Hellera a kapela BRK.

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. U nás se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi.

FOTO: Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT