QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Klatovská nemocnice dokončila pavilon dialýzy. Pacientům nabídne komfortní péči - FOTKY

24.02.2024 8:00

Nový dvoupodlažní pavilon dialýzy, který se začal budovat před rokem, bude stát přibližně 50 milionů korun. Výstavba skončí na přelomu února a března tohoto roku.

photo-pg-4866-1800-
photo-pg-4864-1800-photo-pg-4865-1800-photo-pg-4866-1800-photo-pg-4869-1800-

Nový pavilon dialýzy vyrostl na místě staré spalovny odpadu a málo využívaných garáží.

Dialyzační jednotka ošetřuje pacienty z Klatovska, Domažlicka a jižního Plzeňska s chronickým selháváním ledvin, respektive s nefunkčními ledvinami, kdy právě dialýza nahrazuje jejich funkci. Součástí jednotky je i nefrologická ambulance, která diagnostikuje a léčí právě pacienty s nemocnými ledvinami.

Pravděpodobně v květnu dojde k přestěhování zdravotnických přístrojů ze současnýc prostor. „Hned za vchodem čeká pacienty vestibul s velkou čekárnou, kde jsou po levé straně dvě ordinace a vpravo šatny a toalety. Za vestibulem je pak už samotná dialyzační hala. Je rozdělena do třech sekcí po šesti dialyzačních lůžkách. Další dvě lůžka jsou stranou v izolační místnosti. Budou sloužit pro pacienty, kteří mohou mít nějaká respirační onemocnění nebo budou jinak infekční, abychom jim mohli poskytnout plnou péči, ale zároveň aby nebyli v přímém kontaktu s ostatními,“ popsal ředitel nemocnice Jiří Zeithaml.

Proti každé trojici lůžek je televize. Aby ji mohli pacienti sledovat a nerušili personál nebo ostatní pacienty, kteří se dívat nechtějí, budou u každého lůžka sluchátka.

Ve spodním patře budovy je přípravna speciálních dialyzačních roztoků. „Dosud připravují roztoky sestry vesměs manuálně a dávkují a převážejí je k pacientům ve zdravotnických kanystrech. Nové pracoviště je automatizované a roztoky budou rozváděny síťově až přímo k dialyzačním lůžkům. Sestrám to ušetří práci a bude snazší dodržovat přísná hygienická pravidla při manipulaci s roztoky,“ vysvětlil primář interního oddělení a nefrolog Jan Vachek.

Foto Nemocnice Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24