22.05.2025 13:31
21.05.2025 20:41
Plzeň rozdělí přebytek z rozpočtu. Peníze půjdou na sociální služby, školky i novou lávku
21.05.2025 17:11
Mimoni, myšky i latino rytmy. Tlučná hostila Májový pohár - FOTKY
Na sv. Martina nesmí na stole chybět husa! Jak na ní?
Svatý Martin je tady. Už tradičně se na sv. Martina peče husa a popíjí mladé Svatomartinské víno. A jak připravit správně husu? Kdy jí dát do trouby, jak dlouho ji péct? Přinášíme recept!
Na svátek sv. Martina, který se slaví 11. listopadu, by neměla na stole chybět husa. A možná ji plánujete právě teď o víkendu. Jak upéct husu a co k ní připravit vám poradí foodblogerka Andrea Motlíková. Přinášíme recept...
Pomalu pečená husa a červené zelí s brusinkami
Na přípravu budete potřebovat:
husa o hmotnosti 3,5- 4kg
sůl
kmín celý nebo drcený
Na červené zelí: 1 kg kysaného (ne sladkokyselého) červeného zelí, 1 cibule, sterilované brusinky, 100 ml červeného vína, 1-2 hřebíčky, 2 polévkové lžíce cukru, sůl
Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera.
Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90 stupňů Celsia a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300 ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180 stupňů Celsia. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220 stupňů Celsia a dopečeme kůžičku dozlatova.
Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2 PL brusinek. Provaříme. Zelí buď můžete zahustit nebo nechat vyvařit tekutinu.
K huse můžete podávat nejlépe knedlíky. Někde se připravují i lokše.
Foto a recept: V kuchyni vždy otevřeno, Andrea Motlíková