QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Úspěch pro Horažďovice! Město usiluje o titul Historické město roku

13.03.2024 11:56

Jak jsme vás informovali, tři města podala přihlášku do krajského kola soutěže o získání titulu Historické město roku 2023. Nejúspěšněji z něj vyšlo město Horažďovice, které bude Plzeňský kraj zastupovat v celostátním kole.

Horažďovice ilustrační_QAP

Horažďovice, Kašperské Hory a Klatovy, tato tři města se zapojila do bojů o získání titulu Historické město roku 2023. Ocenění Historické město je udělováno již od roku 1995 za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. Z krajského kola postupuje do celostátního město Horažďvice.

Město Horažďovice se soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace MPR a MPZ v poslední době zúčastnilo v roce 2011 a pak každoročně v letech 2020–2022.

„Komise pro krajské kolo soutěže pozitivně hodnotila způsob realizace Programu regenerace MPZ Horažďovice v posledních letech (proběhla obnova památek ve vlastnictví církve, fyzických osob i města), iniciativu zástupců města vedoucí k záchraně nevyužívaných a ohrožených památek, rovněž i zpracování podkladů pro tento program na další pětileté období,“ uvedl Národní památkový ústav s tím, že se městu daří zachovat a postupně obnovovat historickou strukturu zástavby, včetně dvorních traktů a hospodářských budov.

V krajském kole soutěže se Městská památková zóna Horažďovice umístila na 1. místě a komise ji doporučila do dalšího (celostátního) kola hodnocení.

Na druhé příčce krajského kola soutěže se umístilo město Kašperské Hory, na třetí město Klatovy.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT