Plzeňská zoologická zahrada změnila provozní dobu

05.03.2024 8:11

Dvojnásobná radost u plzeňských korovců a změna provozní doby. To jsou poslední novinky z plzeňské zoologické zahrady.

zoo ilustrační_QAP

Od začátku března se změnila provozní doba Zoologické a botanické zahrady města Plzně. „Pokladny jsou v provozu od 8 do 18 hodin, areál do 19 hodin,“ uvedl Martin Vobruba, mluvčí zoologické zahrady. Návštěvníci si tak mohou užít návštěvu až do pozdních odpoledních hodin.

V rámci návštěvy zoologické se určitě zajděte podívat na šimpanzího chlapečka, který se narodil 28. prosince 2023. Jeho matka Mária ho má stále při sobě, a když budete mít štěstí, můžete mládě zahlédnout i vy. QAP se byl na šimpanze podívat, reportáž a fotografie z plzeňské zoo naleznete ZDE. Atuálně veřejnost rozhoduje o jeho jméně - více jsme psali ZDE.

Novým přírůstkem z poslední doby jsou i dvě samice geparda. Ve čtvrtek 25. ledna byly poprvé vpuštěny do výběhu. Jak se jim nový domov zalíbil? Najdete v reportáži ZDE.

Chovatelskými úspěchy se v plzeňské zoo mohou pochlubit i teraristé.Po prvním odchovu 8 mláďat korovce mexického z roku 2019 přinesl další úspěchy konec roku 2023 a rok 2024. Došlo k premiérovému vylíhnutí korovce jedovatého a dalších 5 korovců mexických,“ uvedl Martin Vobruba.

Všechna mláďata jsou nyní v neexpozičním chovatelském zázemí, návštěvníci však mají ve dvou expozicích celoročně možnost pozorovat rodiče.

Korovec jedovatý (Heloderma suspectum)

Chovný pár naleznete v zádveřní expozici sukulentního skleníku (nyní Svět sucha). Vejce zde bylo nakladeno 16. května, mládě se vyklubalo 28. září. „V této chvíli již přijímá myší holata a křepelčí vajíčka,“ uvedl Martin Vobruba.

Korovec mexický (Heloderma exasperatum)

Jedná se o jedovatého ještěra, který pochází z Mexika. Dorůstá až 90 cm. Jde o vejcožravý, na stromy vázaný druh ještěra.

„Je zvyklý v zimě hibernovat, což je důležité i pro odchov v zoo, pro reprodukční chování samice. Plzeňská zoo získala v rámci Evropského záchranného programu EEP dospělý pár od kolegů ze Zoo Zagreb v roce 2017. Chovný pár je umístěn v expozici Sonora,“ řekl mluvčí zoologické zahrady.

Samice vykladla celkem 9 vajec 15. srpna 2023. U 5 probíhala inkubace úspěšně a v lednu začalo líhnutí. Zatím se živí křepelčími vajíčky.

Foto: QAP a K. Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24