QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Gigafactory Volkswagenu v Líních u Plzně nebude. Co na to premiér Fiala?

01.11.2023 13:27     01.11.2023 14:12

Koncern Volkswagen nebude v současnosti rozhodovat o dalších lokalitách pro výstavbu gigafactory na baterie do elektromobilů v Evropě, uvedl předseda představenstva koncernu Volkswagen Oliver Blume.

Protest Gigafactory21

Jedním z míst, kde měla vzniknout nová továrna na baterie je obec Líně u Plzně. Výstavba vzbuzuje od počátku velké vášně, zaniknout mělo totiž letiště. Obyvatele okolních měst a obcí trápily i další aspekty jako jsou příliv agenturních zaměstnanců, zvýšení dopravního provozu apod.

Dnes však Volkswagen vydal prohlášení, ze kterého vyplývá, že koncern nebude v současnosti rozhodovat o dalších lokalitách pro výstavbu gigafactory na baterie do elektromobilů v Evropě.

Na zprávu, která se šíří rychlostí blesku reagoval na Facebooku i primátor města Plzně Roman Zarzycký. „Potvrdilo se, že gigafactory bylo nad síly Fialovy vlády. Byl jsem o tom přesvědčen celý rok a i jednotlivá jednání se zástupci státu nebo automobilky napovídala, že gigafactory v Líních nikdy nevznikne. Teď to máme černé na bílém. Vláda celou dobu jen vrtěla psem,“ uvedl mimo jiné primátor. „Pevně doufám, že celá tahle komedie je u konce, protože se jednotliví ministři opakovaně vyjádřili, že buď VW nebo nic!“

Vyjádření premiéra Petra Fialy k rozhodnutí Volkswagenu se očekává na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády.

„Takovou zprávu jsme očekávali. Informace z posledních jednání byly takové, že VW v Líních stavět nebude. Vláda ovšem dává jasně najevo, že má jiné zájemce o lokalitu. Hrozí tedy, že na místě letiště bude stát obří montovna, jejíž vedení nebude ochotné domlouvat se s okolními městy a vesnicemi na konečné fázi, lokalita by tímto krokem utrpěla více než s gigafactory," shodují se obyvatelé Nové Vsi.

AKTUALIZACE:

Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci ve středu 1. listopadu řekl:

„Projekt gigafactory, nějaké gigafactory, patří mezi strategické priority vlády a myslím si, že mít tady celý řetězec těžby lithia přes výrobu baterií až po finální produkty je v našem zájmu. Na tomto projektu budeme dál pracovat.“

„V souvislosti s konkrétním projektem gigafactory ze strany VW jsme se s panem ministrem Síkelou setkali s vedením koncernu VW v čele s předsedou představenstva Oliverem Blumem. Šéf VW ocenil dosavadní spolupráci s vládou na projektu výstavby gigafactory v Líních u Plzně. Tato lokalita se díky tomu, co jsme pro to my jako vláda spolu s koncernem VW udělali, dostala do pozice jediné zvažované lokality pro výrobu baterií v Evropě. Nicméně, jak nás Blumen informoval, z řady důvodů na straně koncernu, mimo jiné i z důvodu pomalejšího rozvoje prodeje elektro aut, nemohou momentálně učinit žádné rozhodnutí o další gigafactory v Evropě. My nemůžeme dále čekat na rozhodnutí firmy VW. To znamená, že se budeme soustředit na jiné projekty výroby baterií v České republice a pozemek v Plzni Líních nemůžeme dále držet pro tento projekt.

„Pokračujeme v jednání o dalších strategických projektech. Dobře jsme připravili všechny podmínky pro projekt v Líních tak, abychom měli jako Česká republika šanci získat projekt výstavby gigafactory na našem území. Musíme ale respektovat, že se VW rozhodl odložit svoje rozhodnutí o tom, zda bude gigafactory v Evropě realizovat.“

 

 

Foto ilustrační

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT