Obyvatelům Rokycan se daří snižovat produkci odpadu

28.02.2024 14:49

V Rokycanech se opět podařilo snížit produkci směsného komunálního odpadu. Na občana vychází průměrně 189 kilogramů směsného odpadu.

tříděný odpad_popelnice__ilustrační_QAP

Dva roky funguje v Rokycanech systém třídění a svozu odpadu přímo od rodinných domů, tzv. door-to-door systém. Rokycanům se osvědčil a postupně se snižuje produkce směsného komunálního odpadu.

Důvodem, proč město zavedlo systém door-to-door, je fakt, že až 60 % váhy odpadu v černé popelnici tvoří materiálově využitelné odpady, jako je papír, plast, bioodpad nebo sklo. Tyto odpady pak končí bez využití na skládce a město za ně draze platí.

Celkem je v Rokycanech cca 5 000 domácností, z toho přibližně 2 980 domácností již systém door-to-door využívá.

„Pokud se občané bydlící v rodinných domech do systému zapojili, obdrželi zdarma nádoby na papír, plast a bioodpad, jež jsou pravidelně odváženy přímo od domu. Město platí pronájem za nádoby naší svozové společnosti. Tento systém se nám po dvou letech fungování velmi osvědčil a daří se nám snižovat produkci směsného odpadu,“ uvedl místostarosta města Rokycany Jiří Sýkora.

Ve srovnání s rokem 2022 poklesla v roce 2023 produkce veškerého komunálního odpadu v Rokycanech o více než 300 tun.

„Největší radost máme z poklesu směsného odpadu (o 88 tun), ale i z ostatních druhů odpadů. Třídění odpadů je samozřejmě v pořádku, ale ještě lepší je snižování množství vyprodukovaných odpadů. Pro to, abychom obyvatelům města ještě více usnadnili třídění běžných odpadů, rozšiřujeme postupně síť kontejnerů na odpad. Jedná se především o kontejnery na kovový a textilní odpad a dále nádoby na jedlé tuky a oleje,“ uvedl Tomáš Lavička, který má na starosti odpadové hospodářství města Rokycany.

Z komunálního odpadu v Rokycanech putuje na skládku 59,61 procenta, zbylý odpad je využit k dalšímu zpracování.

Z produkce komunálního odpadu tvoří směsný odpad 45 procent, 23 procent bioodpad, objemný odpad 11 procent, papír a lepenka 6 procent, plasty 4 procenta, dřevo 2 procenta, kovy 1 procento. Zákon o odpadech přitom ukládá obcím povinnost zajistit od roku 2025 úroveň třídění odpadů v poměru 60 procent využitelných odpadů ku 40 procentům odpadů odstraněných skládkováním.

Obyvatelé Rokycan mají také možnost bezplatně odevzdat odpad do dvou sběrných dvorů – v Jiráskově ulici v Rokycanech a v Němčičkách (kromě stavebního a demoličního odpadu a pneumatik). Přijímán je objemný odpad, dřevnatý bioodpad, vyřazené elektrospotřebiče, nebezpečné odpady, plasty, papír, sklo atd.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT